Juncker: “Franstaligen worden aan de Belgische kust niet meer aanvaard”

De uittredende voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker
EPA De uittredende voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker, de uittredende voorzitter van de Europese Commissie, vindt dat de tolerantie tegenover Franstaligen aan de Belgische kust afneemt. In een interview met De Tijd en L'Echo zegt de Luxemburger dat hij er dan maar Duits spreekt. "Dat kan blijkbaar wel. Ik vind dat schandalig belachelijk."

Juncker brengt elk jaar enkele dagen in Middelkerke door. "Dertig jaar geleden kon ik bij de slager of de bakker gerust iets in het Frans bestellen. Vandaag wordt dat niet meer geaccepteerd, dus praat ik Duits", zegt hij in De Tijd en L'Echo. 

"België zou het model kunnen zijn voor een geslaagd samenwonen. Helaas is dat nog niet het geval. Ik heb nog nooit een Belg ontmoet die trots is op zijn land.”
376 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Eneman

  Misschien best allemaal eerst West-Vlaams leren, in plaats van te denken dat één of ander Brabants dialect standaard 'Vlaams' is. Kwestie van zich aan te passen aan de lokale taal ...

 • andre van de wege

  ik heb daar geen probleem mee ik spreek vloeiend de 3 talen van Belgie.

 • René Van Halen

  Ik vind het schandalig belachelijk dat een buitenlandse politieker eist dat in het Nederlandstalige taalgebied Frans moet worden gesproken.

 • anna vandenberg

  In Knokke wordt nochtans meer Frans dan Vlaams gesproken, wat wil hij met deze uitspraak bekomen. Juncker moet eens vragen hoe hij behandeld wordt in Frantalige ziekenhuizen in Brussel. Met deze uitspraak heeft hij bevestigd dat Vlaamderen een minderwaardig volke is voor Europa en zich moet aanpassen aan de Frantalige bourgeoisie, terug naar 1830. Als een dronken man heeft hij proberen ruzie te stoken tussen twee taalgroepen en door zulke politici worden we bestuurd.

 • sofie achten

  Geef in de belgische scholen toch lessen engels en hun moedertaal, dan kan iedereen met mekaar praten, in het engels.