Juncker betreurt zijn woordkeuze bij woedeaanval in Europees Parlement

Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker
ap Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker
Is het Europees Parlement belachelijk? Een dag na zijn woedeaanval in het Europees Parlement betreurt Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn woordkeuze, maar het is onder vrienden dat ongemakkelijke waarheden uitgewisseld kunnen worden, zo blikte de woordvoerder van de Commissie terug op het incident in het halfrond in Straatsburg.

Volgens de woordvoerder is Juncker een vriend van het Europees parlement en nam hij reeds deel aan meer dan zestig plenaire zittingen. "Maar soms zeggen vrienden waarheden die niet noodzakelijk aangenaam om horen zijn", zo voegde de man toe.

Wel betreurde de Commissievoorzitter zijn woordkeuze in het gesprek dat hij na het incident had met parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

Juncker was uit zijn krammen geschoten omdat slechts een dertigtal parlementsleden was opgedaagd voor een plenair debat over het Maltees voorzitterschap van de Europese ministerraden. Hij groette iedereen die de moeite had gedaan om aanwezig te kunnen zijn maar voegde daar later aan toe "dat het Europees parlement belachelijk is".

"De voornaamste bekommernis van de voorzitter is dat de instellingen alle lidstaten op gelijke voet behandelen", zo verklaarde de woordvoerder van de Commissie de uithaal van zijn voorzitter.

Juncker nam overigens niet deel aan het plenaire debat over de prioriteiten van het Estse voorzitterschap. De kleine Baltische staat volgde op 1 juli Malta op als voorzitter van de ministerraden. De Luxemburger was al naar Brussel teruggekeerd om de top met de Japanse premier Shinzo Abe voor te bereiden, vertelde de woordvoerder.