Julie in de val gelokt op 2dehands.be: “Mijn rekening was geplunderd. Achtduizend euro, zomaar in rook opgegaan”

Getty Images
Een jongedame uit Seraing is op de Franstalige versie van 2dehands.be meedogenloos in de val gelokt. Ze wilde haar gsm verkopen, maar zag via een populaire oplichterstruc uiteindelijk 8.000 euro van haar rekening verdwijnen. “Al haar spaargeld is nu weg”, zucht de schoonvader van het slachtoffer.

Julie (niet haar echte naam; nvdr) is een vaste klant op de populaire zoekertjessite. Eergisteren liep het echter mis: het meisje zette haar Blackberry te koop voor 85 euro, dat bedrag zou ze helaas nooit te zien krijgen.

“Na een uur kreeg ik een berichtje met de vraag of het aanbod nog geldig was”, klinkt het. “De vrouw vroeg of ik die telefoon even opzij kon leggen, want ze had die echt nodig. In ruil zou ze er nog tien euro bovenop doen.”

Jeugdige naïviteit
De volgende dag nam de koopster inderdaad weer contact op. “Ze stelde voor om het geld op te sturen via pakjesdienst DPD. Daarvoor moest ik echter eerst een account aanmaken, ze stuurde me daar een link voor door.”

In haar jeugdige naïviteit besefte Julie niet dat ze zo rechtstreeks naar een valse pagina van de oplichters geleid werd. Twee uur nadat ze haar gegevens daar achtergelaten had, kreeg ze telefoon.

“Ik stelde me eerst geen vragen”
“Een man met een Afrikaans accent stelde zich voor als werknemer van DPD. Hij wilde dat ik mijn bankkaart en kaartlezer nam en liet me enkele verrichtingen uitvoeren. Op het moment zelf stelde ik me er geen vragen bij, maar achteraf gezien vond ik dat wel vreemd.”

Het slechte voorgevoel zou helaas realiteit worden. “Toen ik ging kijken of ik de som gekregen had, bleek mijn rekening geplunderd. Achtduizend euro, zomaar in rook opgegaan.”

“Gegeerd doelwit”
De Federal Computer Crime Unit laat weten dat zulke fraudegevallen vaak voorkomen. “We krijgen hier veel meldingen van”, stelt Olivier Bogaert als commissaris van de Federale Computer Crime Unit. “Pakjesdiensten zijn een gegeerd doelwit voor fraudeurs, de bedrijven zelf kennen het probleem maar al te goed. Op de site van DHL staat zelfs een expliciete waarschuwing.”

Welke tips zijn er om niet om de tuin geleid te worden? “In de praktijk gaan die pakjesdiensten de betaling natuurlijk niet via telefoon regelen. In het ideale geval betaalt u altijd cash of gebruikt u het systeem van bpost. Als iemand té hard aandringt, zou er ook een alarmbelletje moeten afgaan”, besluit Bogaert.
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucky Guy

  I verlies er geen tijd meer mee , profielen die aangemaakt zijn op dezelfde dag of de dag ervoor zijn oplichters ..dikwijls franstalige priveberichten die niet via chat binnenkomen ,Meer bieden dan nodig....als je DHL DPD of paypall hoort...en de persoon is "toevallig' in het buitenland Dan weet je genoeg...Ik geef direct een negatieve waardering in 3 talen om de mensen te waarschuwen .I moet wel zeggen Dat het erg aan het Worden is op 2de hands. ...na 5 min heb je 2 scammers vast :_(

 • Joris Peeters

  Ook voor gehad. Franstalige antwoorden op nederlandstalige aanbiedingen. Vrijwel zeker via Afrika. Ik schrijf enkel nog terug in het Nederlands en doe enkel nog zaken in het Nederlands dat verkleint al een hoop van het risico. Inderdaad komen halen, en gepast cash betalen en eerst is eerst, want als je reserveert komen ze dikwijls niet opdagen en verlies je de volgende klant. Elementaire beleefdheid is er bij veel mensen niet meer bij.

 • Gregoor Vogels

  Niet te begrijpen dat de overheid de daders hiervan niet kan opsporen. Er moeten toch sporen achtergelaten zijn op internet. En indien niet.... waarom wordt het internet dan niet waterdicht gemaakt voor anonieme gebeuikers? Overheid!!! Doe eens iets nuttigs!

 • jonathan mortier

  Jeugdige naïviteit? Don't think so, mensen kunnen tegenwoordig echt dom zijn om zomaar alles te geloven en aan te nemen van anderen. Een link van dpd krijgen is niet nodig je kunt dat zelf ook zoeken en ook makkelijk checken of dit de juiste website is of niet. Enkele verrichtingen laten doen? Zomaar terwijl zij een gsm verkoopt, logica ontgaat mij hier.

 • Jurgen Aerts

  Denk dat je het niet helemaal snap Daniëlle Sant , enkele simpele regels volgen zou veel miserie besparen . Internetbanken is veilig maar als je dit leest is het gewoon hun eigen fout .