Judoleraar riskeert celstraf voor aanranding tienermeisjes: "Ik begrijp dit niet. Zij waren zelf ook verliefd"

(Illustratiefoto)
Thinkstock (Illustratiefoto)
Het parket Halle-Vilvoorde heeft een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden gevorderd tegen Kris B. (40), een voormalig judoleraar aan de judo-topsportschool, die verschillende van zijn leerlingen zou aangerand hebben. 

Het gaat om drie meisjes die hij trainde toen ze tieners waren en met wie hij één voor één een vertrouwensrelatie zou opgebouwd hebben, die hij vervolgens misbruikte om hen ongewenst aan te raken, te kussen en te knuffelen. Volgens B. zelf waren twee van de meisjes verliefd op hem en ging het om "relaties". 

"Nooit seks"

"Ik begrijp dit niet", verklaarde de beklaagde vandaag voor de rechtbank. "Bij dat ene meisje ben ik gewoon opgetreden als trainer en is er nooit iets gebeurd tussen ons. Met die andere meisjes is er wel een relatie geweest. Zij waren zelf ook verliefd, er was genegenheid. Er zijn afspraakjes geweest, we hebben gekust, geknuffeld en ik heb hen gemasseerd maar we hebben nooit seks gehad."

Volgens B. was niemand anders op de hoogte van die relaties, maar is er nooit iets gebeurd dat de meisjes niet wilden.

"Toen ze aangaven dat ze er niet langer gelukkig mee waren, dat ze zich niet meer goed voelden bij de relatie, heb ik daar begrip voor getoond en zijn we als vrienden uit elkaar gegaan", ging de man verder. "Ik vind het zeer spijtig dat zij nu klacht tegen mij indienen, ik heb nooit kwaadaardige bedoelingen gehad, heb hen nooit willen beschadigen." Over een van die twee meisjes had hij wel een bedenking: "Zij wou stoppen met topsport, misschien heeft ze dit verhaal gebruikt als voorwendsel."

Er is nooit iets gebeurd dat zij niet wilden

Beklaagde Kris B.

"Geen enkel schuldinzicht"

"Meneer B. ziet een complot en toont nog steeds geen enkel schuldinzicht", reageerde het parket op B.'s verklaring. "Dit is geen afrekening binnen de judowereld, we willen met hem geen voorbeeld stellen, hier is geen verborgen agenda."

"Relaties in topsport mogen dan misschien "normaal" zijn, hier ging het wel om een man van in de dertig en meisjes van 14 tot 16 jaar oud", ging substitute Mieke Thijssen verder. "Hij had als trainer zelf 'stop' moeten zeggen maar heeft net zijn gezag en zijn vertrouwensband misbruikt om die meisjes te benaderen. Hij heeft ze stap voor stap geïsoleerd om ze vervolgens op ongewenste en ongepaste manieren aan te raken. De meisjes geven allemaal aan dat ze zich daarbij ongemakkelijk voelden maar niet durfden te reageren."

De verklaringen van de drie meisjes zijn bijna volledig gelijklopend en de psychiater die hen alledrie onderzocht had het over een zeer perverse dynamiek waarbij hun trainer, een vertrouwenspersoon, de delicate relatie tussen beide misbruikte om essentiële grenzen te overschrijden.

Hij had als trainer zelf 'stop' moeten zeggen maar heeft net zijn gezag en zijn vertrouwensband misbruikt om die meisjes te benaderen

Parket

"Dromen vernield"

"Deze meisjes waren voor hun topsportcarrière volledig afhankelijk van hem maar hij heeft hun dromen vernield", ging het parket streng verder. "Er zijn in de loop der jaren verschillende waarschuwingen geweest, die hij in de wind heeft geslagen en de therapie die hij sinds zijn voorlopige vrijlating heeft gevolgd, heeft duidelijk geen effect gehad."

Het parket eiste dan ook een effectieve celstraf van 40 maanden. De verdediging weigerde te pleiten omdat ze geen uitstel kreeg waarop de rechtbank het dossier in beraad nam. Het vonnis valt op 25 mei. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danielle Duym

  Een man van 40 die aan tienermeisjes prutst en hij "begrijpt het niet". Sja, in de cel zal hij misschien tot inzicht komen.

 • Willem Pots

  machtmisbruik ! en nu komen zeggen dat ze niet nee zeiden, dus dat ze het zelf gewild hebben. Dat is de typische uitleg voor zulke gevallen van grensoverschrijdend gedrag. Hij was de volwassene die beter had moeten weten !

 • gustaaf guldentops

  moesten hem 10 jaar gevang geven,gij vunzige smeerlap.

 • İbrahim Calik

  Hij denkt dat iedereen op hem verliefd is... Pervert ten top die kerel!

 • chris moerman

  aan zijn commentaar is te horen dat die goed zot is. die leraar voor altijd opsluiten aub