Journalist Luc Van Aelst overleden

Journalist Luc Van Aelst is dinsdag op 46-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend door dossiers en boeken rond het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. De jongste jaren werkte hij als freelancer voor Belga en een reeks financiële bladen en IT-publicaties.

Van Aelst studeerde economie aan de Universiteit Antwerpen en werkte eerst als kantoordirecteur voor de spaarbank Ippa. Eind 1989 ging hij aan de slag bij De Financieel Economische Tijd, nu De Tijd. Voor die krant zou hij bijna twintig jaar werken. Aanvankelijk volgde hij voornamelijk de spaarbanken op, later schakelde hij over naar de IT-sector.

Zijn grootste bekendheid haalde Van Aelst uit het volgen van het dossier rond het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Naast artikelen voor de krant leverde dat ook twee boeken op. In 2001 verscheen bij uitgeverij Lannoo 'De L&H-files', een boek dat hij samen met René De Witte en Luc Van Peteghem uitbracht. Het beschrijft de droom die de stichters van de onderneming hadden om in Vlaanderen een wereldbedrijf in een beloftevolle sector uit te bouwen en gaat dieper in op hun hindernissenparcours en eerste successen en op de latere teloorgang van de onderneming. In 2010 volgde bij Borgerhoff & Lamberigts 'L&H/Top Secret', waarin de duistere rol van de Amerikaanse inlichtingendiensten in de val van de onderneming naar voren werd gebracht.

In oktober 2009 verliet Van Aelst De Tijd en ging hij aan de slag als freelancer.

Van Aelst leed aan een aangeboren leverinsufficiëntie. Complicaties daaraan zijn hem fataal geworden. Hij overleed tijdens een familiereis naar Spanje. Journalisten die nauw met hem samenwerkten, omschrijven hem als een joviale man, die graag voor een vrolijke noot zorgde. De datum voor de uitvaart is nog niet bekend.