Josly Piette: "Dit is geen politiek meer"

Piette heeft er zoetjesaan meer dan genoeg van.
UNKNOWN Piette heeft er zoetjesaan meer dan genoeg van.

Josly Piette (cdH), die nu nog minister van Werk is maar niet zal deelnemen aan de regering-Leterme I, kijkt vandaag in 'La Dernière heure' terug op zijn lidmaatschap van enkele maanden in de interim-regering. Hij is naar eigen zeggen opgelucht te kunnen vertrekken. "Het is niet mogelijk aan politiek te doen in dergelijke omstandigheden", klinkt het.

"Geen vertrouwen"
"We zijn daar om te beslissen, om de onderneming België te beheren. Maar dat is onmogelijk zonder een minimum aan vertrouwen, als je je voortdurend moet afvragen wie er om de hoek wacht. Dat is wat ik gedurende drie maanden heb gezien. En dat interesseert mij niet", aldus Piette. Hij legt er wel de nadruk op geen spijt te hebben dat hij de ministerpost in december vorig jaar aanvaard heeft.

"Constant in defensief"
De ex-vakbondsman twijfelt eraan of de relaties tussen de tenoren van de partijen nog gunstig kunnen evolueren. De crisis heeft immers veel te lang geduurd. "Er wordt niet meer beslist, men is voortdurend in het defensief", klinkt het. "Nochtans zal dat niet houdbaar zijn, als men er niet in slaagt om krediet te verlenen aan de ministerraad die moeilijke beslissingen moet nemen. Ik heb het hen gezegd: als ze denken dat zo handelen de mensen zal doen lachen en het beeld van de politiek versterkt, dan vergissen ze zich zwaar. De mensen zijn het spuugzat."

Voor Piette moet cdH-voorzitster Joëlle Milquet in de volgende regering. Hij meent dat ze die ministerploeg en de partij veel zal bijbrengen. (belga/svm)