Jos Van Assche (ex-VB) naar Lijst Dedecker

Brussels parlementslid Jos Van Assche stapt over naar Lijst Dedecker (LDD), bevestigt Van Assche. De volksvertegenwoordiger werd vorige week uit de het Vlaams Belang gezet. "Mijn lidmaatschapsaanvraag bij LDD is ingediend", zegt Van Assche.

Ex-VLD
Het Brussels parlementslid kent LDD-kopstuk Jean-Marie Dedecker al een hele tijd. Van Assche was, voor hij in 1999 overstapte naar het Vlaams Belang, lid van de VLD. Het Brussels parlementslid zegt dat er "al langer vrijblijvend gesprekken waren tussen hem en de partij van Dedecker".

Uit Belang gezet
Van Assche werd vorige week uit het Belang gezet, onder meer omwille van "imagoschade die hij de partij heeft berokkend". Het parlementslid kwam recent in de actualiteit als slachtoffer van een opmerkelijke oplichtingszaak. Het Brusselse parket heeft een Afrikaan aangehouden die Van Assche in 2005 duizenden euro's lichter heeft gemaakt. De Kameroener beweerde dat hij de politicus wijsmaakte dat hij van één bankbiljet er drie kon maken.

Politieke meningsverschillen
Andere reden voor zijn uitzetting waren politieke meningsverschillen, onder meer in het kader van de lijstvorming voor de verkiezingen van 2009. Dat laastste ontkent Van Assche, maar dat er meningsverschillen waren, klopt volgens hem wel. "Ik voelde me onwennig bij de partij. Als LDD bij mijn overstap van de VLD naar Vlaams Belang had bestaan, zou ik zeker voor LDD hebben gekozen." Van Assche verwijt het Belang vooral starheid: "de partij is niet soepel genoeg. De maatschappij evolueert, maar het Vlaams belang blijft daarbij heimwee hebben naar een verleden dat er eigenlijk nooit is geweest."

LDD lanceren in Brussel
Van Assche denkt dat hij bij de verkiezingen in 2009 ervoor kan zorgen dat de partij in Brussel "van de grond komt". Over zijn plaats op de lijst is volgens Van Assche nog niks duidelijk, maar "het is zeker niet de bedoeling dat ik hier bij LDD de lakens kom uitdelen", aldus nog de politicus. (belga/vsv)