Jos De Meyer (CD&V) stopt na verkiezingen met nationale politiek

Jos De Meyer
JVS Jos De Meyer
Vlaams Parlementslid Jos De Meyer (68) komt niet meer op bij de verkiezingen van 26 mei en stopt nadien met de nationale politiek. De Meyer, die in totaal 27,5 jaar zetelde in de Senaat en het Vlaams Parlement, wil naar eigen zeggen graag de fakkel doorgeven aan de jongere generatie en wil ook zijn ernstig zieke vrouw bijstaan. Hij blijft wel gemeenteraadslid in Sint-Niklaas.

De Meyer is sinds 1989 onafgebroken gemeenteraadslid in Sint-Niklaas. Daar was hij ook jarenlang schepen. In 1991 veroverde De Meyer een zitje in de Senaat. Door het toen bestaande dubbelmandaat zetelde hij tussen begin 1992 en mei 1995 ook in de Vlaamse Raad, de voorloper van het Vlaams Parlement. En sinds de rechtstreekse verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 1995 zetelt De Meyer onafgebroken in het Vlaamse halfrond. 

Gezien mijn leeftijd en de ernstige ziekte van mijn echtgenote heb ik beslist om geen kandidaat meer te zijn bij de komende parlementsverkiezingen.

Onderwijs en Landbouw vormen de rode draden doorheen de parlementaire loopbaan van de CD&V'er. Twee dossiers die De Meyer benaderde in zijn kenmerkende stijl: zonder grote woorden en met oog voor nuance.
Maar na bijna 30 jaar in de Wetstraat stopt het voor De Meyer. "Gezien mijn leeftijd en de ernstige ziekte van mijn echtgenote heb ik beslist om geen kandidaat meer te zijn bij de komende parlementsverkiezingen", zegt hij in een persbericht. "Het is tijd om de fakkel door te geven aan de jongere generatie. Het was een voorrecht om gedurende 27,5 jaar Vlaams volksvertegenwoordiger en senator te mogen zijn", aldus De Meyer. 

Overdreven positioneringsdrang

De CD&V'er geeft ook toe dat hij moeite heeft met het huidige klimaat in de Wetstraat. De Meyer staat in het parlement bekend om zijn rustige aanpak en minzame toon van debatteren. "De verruwing en het polariserend klimaat in de politiek zijn niet mijn stijl", klinkt het. "Men verwacht van politici visie, samenwerking en oplossingen. De overdreven positioneringsdrang van sommige collega's is op dit vlak contraproductief."

Uittredingsvergoeding

Als het Vlaams Parlement de nieuwe regels voor de uittredingsvergoedingen nog goedkeurt voor het einde van de legislatuur, is Jos De Meyer meteen een van de grootste "verliezers". De Meyer had tot voor kort recht op een uittredingsvergoeding van meer dan 400.000 euro, maar zou die door de nieuwe regels ongeveer gehalveerd zien naar maximaal 233.000 euro.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Urban Vyaas

  't Is "maar" 233.000 euro? Verliezer? Mag ik ook zo'n bonus vragen als ik op 67 jaar met pensioen ga? En een perekwatie van dat laatste?

 • Raoul Rouma

  Nog nooit van gehoord. Werk denkelijk in stilte, veel stilte, kruip maar terug onder uw steen, maar misschien eerst aanschuiven voor uw uittredingsvergoeding en dan hop met uw dik pensioen.

 • paul geerts

  er is wat aan de hand, er verlaten teveel politiekers de politieke arena

 • luc meeus

  Gaat die nu echt nog passseren langs de kassa ? Hij is 68 jaar. Ik dacht dat die vergoeding er was om, in afwachting van ander werk, zonder problemen die tijd te overbruggen.

 • Patrick Vercruysse

  Groot gelijk! Wordt steeds smeriger...