Joris Van Hove en Godelieve Thienpont reageren opgelucht in VTM Nieuws

Godelieve Thienpont en Joris Van Hove.
Photonews Godelieve Thienpont en Joris Van Hove.
Twee van de drie artsen die vannacht vrijgesproken zijn op het euthanasieproces zijn vanavond te gast in VTM Nieuws: de uitvoerende arts Joris Van Hove en psychiater Godelieve Thienpont. Van Hove en Thienpont zeiden dat ze opgelucht waren. “Vrienden wensen mij proficiat, maar ook mensen op straat die mij niet kennen maar wel herkennen”, zei Van Hove.

Joris Van Hove (59) was de arts die de euthanasie op 27 april 2010 in Sint-Niklaas toepaste op Tine Nys (38). De familie van Tine sleepte hem samen met psychiater Godelieve Thienpont (67) en huisarts Frank De Greef (58) voor de rechter, omdat volgens de nabestaanden niet was voldaan aan de voorwaarden om de euthanasie uit te voeren. De jury volgde die redenering niet en sprak de drie beklaagden vrij. 

Joris Van Hove zei dat het een “hevige twee weken” waren. De arts is ook tevreden voor de hoop om waardig te kunnen sterven voor patiënten die ondraaglijk lijden en voor “mijn collega’s die nu misschien minder schrik zullen hebben” om nog euthanasie uit te voeren. Zelf ging hij de vraag of ook hij nog euthanasie zou toepassen uit de weg: “Ik wil nu in eerste instantie rust, het was zo’n niet te beschrijven rollercoaster”. Zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge, herhaalde dat dit een “surrealistisch proces” was, “dat nooit had mogen plaatsvinden”. Hij gaf toe dat hij toch begon te twijfelen aan de afloop van het proces toen het Openbaar Ministerie (OM) “alsmaar feller ging optreden”. “Dat begreep ik niet omdat het duidelijk was dat de drie artsen te goeder trouw handelden.”

De advocaat wenst nog altijd “opheldering over de spectaculaire en niet toelaatbare move” van het OM om, in maart 2017, “plotsklaps van strategie te veranderen” en de artsen te beschuldigen. Hij wees erop dat het OM sinds de feiten op 27 april 2010 tot maart 2017 nooit een probleem of bezwaar hadden gehad ten aanzien van de artsen. Mogelijk was er druk van de kerk, liet hij uitschijnen.

Ook opluchting bij psychiater Godelieve Thienpont, “in eerste instantie ook bij patiënten zelf”. “Ze waren ongerust dat humaan sterven niet meer mogelijk zou zijn als de dood onvermijdelijk is”, zei Thienpont. Zij wil “uiteraard” nog meewerken aan euthanasie, zei ze. Ze hoopt zelfs dat dit proces “de artsen opnieuw zal aanmoedigen om te durven doen wat ze vinden dat ze moeten of willen doen”. Zelf voelt ze zich nu absoluut bevrijd, “na tien zeer energievretende jaren”.

Haar advocaat Jef Vermassen hekelde het instituut Kerk, “dat tegen euthanasie is”. “Enfin, ik ken een priester die tegen euthanasie was, maar toen het zover was, was hij wel pro. Die schijnheiligheid.” Voor Vermassen lijkt het duidelijk dat de kerk achter dit proces zat. “En ze hebben al succes: er zijn artsen die niet meer durven.”

Voor de uitvoerende arts Joris Van Hove speelde het voordeel van de twijfel voor de vrijspraak, over huisarts Frank De Greef oordeelde de jury dat hij onwetend was en in het geval van Godelieve Thienpont stelden de gezworenen voor het assisenhof in Oost-Vlaanderen dat ze geen enkele fout beging.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK SPRANGERS

  De familie van Tine heeft het moeilijk.(advocaat van de familie) Nu ja,dat hebben ze toch enkel aan zichzelf te danken !

 • Toran Korshnah

  Ik heb het proces gevolgd in de krant. Dat is niet voldoende om de beweegredenen van de familie te kennen. Ik veronderstel dat ook zij ter goeder trouw handelden. Dit wordt voor hun nu wel een dure grap, vermoed ik.

 • Davy Laureys

  Daarstraks de uitvoerende arts tegen gekomen in St-Niklaas . Veel respect voor deze man heb ik die op geen enkele manier een schuld treft .

 • frans hertens

  Dus geen geld gewin op kap van een overledene. Goed om te onthouden zussen!

 • Christophe Weyns

  Wat een grote opluchting dat de 3 artsen vrij gesproken zijn. Deze mensen zijn nu wel getekend voor hun leven ook al is de vrijspraak uitgesproken. Wat heeft de famillie van Tine hiermee willen bereiken! Zij waren erbij toen hun zus de euthanasie liet uitvoeren en dan 10 jaar later gaan ze deze beslissing en uitvoerig aanvechten. Wat een schande dat zij de wil van hun Tine zo besmeuren. Als je het proces goed gevolgd hebt dan weet je dat dit de wil was van jullie zus!! Laat haar is vrede rusten.