Jörgen Oosterwaal verlaat Knack en wordt opnieuw hoofdredacteur van Humo

Jürgen Oosterwaal.
BELGA Jürgen Oosterwaal.
Jörgen Oosterwaal verlaat Knack en vervangt bij Humo Danny Ilegems als hoofdredacteur. Karel Degraeve is intussen adjunct-hoofdredacteur bij Knack. En Brecht Decaestecker, nu aan de slag bij De Morgen, stapt ook over naar Humo. Dat melden Roularta en De Persgroep.

Oosterwaal verlaat eind november en na ruim drie jaar Knack Magazine, waar hij als hoofdredacteur in het najaar van 2012 startte. Roularta Media Group, uitgever van onder andere Knack, kijkt uit naar een waardige opvolger. Intussen startte Karel Degraeve, vroeger hoofdredacteur van Focus Knack, op 1 oktober als de nieuwe adjunct-hoofdredacteur van Knack.

Voor Oosterwaal waren het "drie intensieve en boeiende, maar ook slopende jaren". "Knack is een ijzersterke titel die er weer helemaal staat, dankzij de prima samenwerking tussen redactie, directie en andere afdelingen."

De Persgroep trekt Oosterwaal aan "omwille van zijn unieke kwaliteiten en grote expertise als journalist en bladenmaker". Hij begint op 1 december als hoofdredacteur van Humo en zal zich de komende jaren volledig concentreren op het weekblad. Oosterwaal vervangt Danny Ilegems, die de voorbije twee jaar aan het hoofd van Humo stond.

Vernieuwing
Oosterwaal neemt bij Humo het stuur in handen, met Bart Vanegeren als adjunct. Het duo Oosterwaal-Vanegeren stond al samen aan het hoofd van het weekblad na het vertrek van Guy Mortier. Toch is dit volgens De Persgroep veel meer dan een terugkeer naar het verleden.

"Het is de uitdrukkelijke bedoeling van Oosterwaal om een vernieuwingsproces te starten. Het doel is Humo journalistiek uniek, scherp, spraakmakend maar ook grappig en baldadig maken. En het blad tegelijkertijd, ook digitaal, aansluiting laten vinden bij een nieuwe generatie lezers."

Respect voor het verleden
Brecht Decaestecker, mediajournalist, adjunct-hoofdredacteur en motor achter de vernieuwing van de website van De Morgen, stapt ook over om Humo op papier en digitaal te versterken. Danny Ilegems en De Persgroep starten vanaf maandag met concrete voorbereidende gesprekken over een nieuw toekomstproject binnen De Persgroep.

Volgens Oosterwaal is er geen blad in Vlaanderen waar zo veel mogelijk is als bij Humo. "Wat ik aantrekkelijk vind, is dat je Humo moet heruitvinden voor nieuwe generaties. Dat je met respect voor het verleden alles opnieuw moet herdenken en herbekijken."