Joodse gemeenschap in Antwerpen gaat synagogen extra beveiligen na aanslag in Pittsburgh

Militairen bewaken de synagoge aan de Oostenstraat in de Joodse buurt in Antwerpen (Archiefbeeld).
ANP Militairen bewaken de synagoge aan de Oostenstraat in de Joodse buurt in Antwerpen (Archiefbeeld).
Naar aanleiding van de antisemitische aanslag in het Amerikaanse Pittsburgh heeft de interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap in Antwerpen beslist om de veertig synagogen nog beter te beveiligen. Dat zegt Michael Freilich van Joods Actueel. De Antwerpse politie neemt geen bijkomende maatregelen.

De aanslag op de synagoge in Pittsburgh, waarbij elf doden en zes gewonden vielen, heeft de Joodse gemeenschap in Antwerpen diep geraakt. "Zeker omdat die tijdens een geboortedienst op de sjabbat plaatsvond", zegt Michael Freilich. 

De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap heeft daarop beslist dat er per synagoge een of twee vrijwilligers zullen worden aangesteld voor de veiligheid. "Zij moeten erover waken dat alle ramen en deuren goed dicht zijn, dat verdachte pakjes of zakken meteen gemeld worden, etc.” De Antwerpse politie neemt geen bijkomende maatregelen. “Voor de Joodse wijk geldt nog altijd niveau 3. Dat wordt niet verhoogd”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. 

Militairen

Het feit dat de interne Joodse veiligheidsdienst deze maatregel neemt, betekent niet dat de gemeenschap vindt dat politie en Defensie tekortschieten in hun bewakingsopdracht. "Er is altijd verhoogde waakzaamheid in de Joodse buurt en wij zijn zeer dankbaar dat daar nog steeds een budget voor wordt vrijgemaakt”, aldus Freilich. “Onze gemeenschap voelt zich een stuk veiliger door de aanwezigheid van de militairen, maar we moeten zelf ook altijd alert en waakzaam zijn.”

Het Forum der Joodse Organisaties beklemtoont dat de zichtbare overheidsbeveiliging zeker geboden blijft in België. Of een bewapende veiligheidsman de aanslag in de VS mogelijk had weten te voorkomen, zoals president Trump opwierp, kan niet met zekerheid worden gezegd, stelt het Forum. “Het is daarentegen een bewezen feit dat criminelen en terroristen doorgaans de gemakkelijkste doelwitten zoeken. De afwezigheid van enig zichtbare beveiliging bij de synagoge in Pittsburgh heeft de dader er evident toe doen besluiten juist daar zijn dodelijk vuur te verspreiden”, luidt het.

Haatboodschappen online

Freilich vindt verder dat er strenger moet worden opgetreden tegen haatboodschappen op het internet. "De schutter van Pittsburgh postte geregeld anti-Joodse berichten online, voordat hij tot de aanslag overging. Ook bij ons trekken mensen op sociale media vaak hard van leer tegen de Joodse gemeenschap, maar daar wordt te laks op gereageerd. Terwijl dat ook waarschuwingen kunnen zijn van een op til zijnde aanslag.”

Militairen houden de wacht aan een joodse school in Antwerpen (Archiefbeeld).
Klaas De Scheirder Militairen houden de wacht aan een joodse school in Antwerpen (Archiefbeeld).

Bekijk ook:

Dit weten we over shooting in Pittsburgh (VS)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK VAN DESSEL

    Wie betaalt die maandelange inzet van militairen ; de Belastingbetalers of het Forum der Joodse Organisaties of welke andere instantie hoe dan ook ?

  • Klara De Smet

    Ik denk dat er tegenwoordig geen enkele bevolkingsgroep nog veilig is, we zijn met veel te veel en de spanningen nemen overal toe. Bijkomend probleem is ook dat je niet meer weet wie overal achter zit want de waarheid is niet snel genoeg meer om de leugen in te halen.

  • Patrick De Bruyn

    de joodse gemeenschap dan ook laten opdraaien voor de kosten