Jongeren vallen MIVB-controleurs aan in probleemwijk in Anderlecht: "We gaan het hier niet bij laten"

La Capitale
Drie controleurs van de MIVB zijn zondagavond omstreeks 20.30 uur in de Anderlechtse wijk Peterbos aangevallen door jongeren bij een controle van vervoerbewijzen. De drie werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. De politie kon niemand aanhouden. De 'emotionele' staking die vanmorgen uitbrak bij de veiligheidsdiensten van de MIVB, is inmiddels afgelopen.

Het einde van de staking werd aangekondigd, nadat een akkoord bereikt werd tussen de MIVB en het veiligheidspersoneel. In de loop van de avond gaan de interventie- en controleploegen opnieuw aan de slag.

"We zullen aan Binnenlandse Zaken vragen of onze mensen pepperspray mogen dragen", zegt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. "Daarnaast gaan we alle veiligheidsmedewerkers uitrusten met een radiotoestel. Momenteel dragen sommigen zo'n toestel, maar niet iedereen. We zullen die morgen al bestellen. Bovendien zullen we een opleiding zelfverdediging die al voorzien was, vervroegd laten aanvatten. Er moest ook nog een viertal mensen aangeworven worden. Dat zal versneld gebeuren."

Eerder op de dag hadden de interventie- en controleploegen, die instaan voor de ticketcontrole en de veiligheid op het net, het werk neergelegd. De politie nam tijdelijk de taken van de veiligheidsdienst over.

"Dit zijn ernstige feiten"

De staking had geen impact op de reizigers, klinkt het. Alle bussen, trams en metro's rijden normaal. De interventie- en controleploegen tellen in totaal 155 werknemers, al zijn die door het ploegensysteem nooit allemaal tegelijk aan het werk. 

"Dit zijn ernstige feiten en we laten het hier niet bij. Wij leggen zeker een klacht neer tegen de daders", benadruktz MIVB-woordvoerder Guy Sablon tijdens de staking.

Het incident deed zich voor toen op een bus enkele jongeren gecontroleerd werden op hun vervoerbewijzen. Intussen hadden al heel wat jongeren uit de wijk zich rond de controleurs verzameld. Een van hen stelde zich agressief op en viel de controleurs aan, waarop verschillende rake klappen volgden.

Slagen in gezicht

"Een van de controleurs werd geraakt op de slaap en een andere kreeg een slag onder het oog en moest genaaid worden", aldus Sablon. Toen de politie ter plekke kwam, waren de jongeren al verspreid en gevlucht. Er werd niemand opgepakt, maar een onderzoek is lopende.

De wijk Peterbos wordt gezien als een probleemwijk in Anderlecht. Toch zullen de controles er blijven plaatsvinden. "Als je leest dat de politie verschillende onderzoeken naar moord heeft geopend in de wijk, kan je stellen dat het geen makkelijke wijk is. In onze kwaliteitsnormen is het vastgelegd dat we elke halte minstens een aantal keer moeten controleren binnen een bepaalde tijd. We zullen er dus controles blijven uitvoeren", besluit Sablon. 

N-VA: "Dringend nood aan échte snelrechtprocedure"

"Dit soort zaken moeten veel sneller voor de rechtbank gebracht worden én er moeten zwaardere straffen worden uitgesproken", reageert N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. Dit maakt volgens haar pijnlijk duidelijk dat er dringend nood is aan een échte snelrechtprocedure. 

Van Vaerenbergh vraagt een krachtig signaal: "Dit soort vergrijpen moet absoluut veroordeeld worden. Het is belangrijk dat justitie nu snel handelt." Het incident van gisteren herinnert haar aan de rellen in Brussel in november van vorig jaar. De daders van toen werden pas recent voor de rechtbank gebracht, dus pas vijf maanden na de feiten, ook al werden de daders snel geïdentificeerd. "In dergelijke eenvoudige zaken moeten daders veel sneller berecht worden. Snelrecht is noodzakelijk voor een geïntegreerd lik-op-stuk-beleid van politie en justitie en om een gevoel van straffeloosheid te vermijden dient er kordaat te worden opgetreden. Mijn wetsvoorstel om een échte snelrechtprocedure in te voeren, ligt klaar", stelt Van Vaerenbergh.

Ze pleit er ook voor dat de straffen voldoende zwaar en afschrikwekkend zijn. "Wanneer het kort en klein slaan van winkels, plunderen en het in brand steken van wagens bestraft wordt met enkel werkstraffen, dan is dit een signaal dat Brusselse jeugdbendes en relschoppers alleszins niet op betere gedachten zal brengen", meent het N-VA-Kamerlid.

Vlaams Belang: "Tijd voor een harde aanpak"

Het Vlaams Belang vraagt dat er met harde hand zou worden opgetreden tegen de bendes die de wijk onleefbaar maken. "De tijd van een aai over de bol en een goed gesprek is al lang voorbij. Een vaste wijkpost met 20 agenten, zoals aangekondigd, is een goed begin."

"Het wordt echter ook hoog tijd dat de Brusselse parketten ook hun verantwoordelijkheid opnemen. De weinig indrukwekkende werkstraffen die de Brusselse correctionele rechtbank vorige week uitsprak na de rellen vorig jaar in de hoofdstad waren alvast een zoveelste signaal dat gratuit geweld in de hoofdstad al lang niet meer streng bestraft wordt." Hij dringt er bij Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) op aan dat de controles in de genaamde 'hete wijken' nog worden opgevoerd.
332 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Vlaams belang heeft al meer dan 25 jaar de waarheid verteld over deze toestanden die we nu kennen met de kiesverenigingen van de linkse vergif partijen !!! Dit onthouden bij de volgende verkiezingen !!!

 • artin avci

  Geen betere reclame voor aankondigen van N-VA dat ze in meerdere gemeente willen deel te nemen met de verkizingen

 • Hugo de De

  weer heeft vlaams belang groot gelijk. degenen die er echt iets kunnen aan doen staan er naar te gapen en laten de boel verrotten omdat ze geen onpopulaire maatregelen willen nemen voor hun kiezers! schaf stemrecht af voor dubbele nationaliteit en alles zal er anders uitzien !

 • dirk driessens

  Ze hebben allemaal een dubbel nationaliteit niet braaf zijn nationaliteit afnemen en naar land van herkomst daar zullen ze braver zijn !!!

 • Cor Dierckx

  Er is maar één oplossing op de juiste partij kiezen dan is het amen en uit. Opsluiten dan moeten er in elke provincie 2 grote gevangenissen bijgezet worden en cipier is nu al een knelpuntberoep en wie gaat dat betalen .