Jongeren stemmen zonder passie

UNKNOWN

Twee op de drie 18- tot 21-jarigen zijn nauwelijks geïnteresseerd in politiek, maar toch vindt 86 pct het belangrijk tot zeer belangrijk om te gaan stemmen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Luik (ULg) en Dedicated Research, zo schrijft Le Soir vandaag. De peiling werd uitgevoerd bij 600 Franstalige jongeren tussen de 18 en de 21 jaar, met een foutenmarge van 4 pct.

Desinteresse niet nieuw

De desinteresse van jongeren voor politiek is niet nieuw. "Vooral de partijpolitiek wordt duidelijk veroordeeld", zegt Bernard Fournier van de ULg. Ondanks de desinteresse zegt de meerderheid van de jongeren (58 pct) nochtans dat ze zich betrokken voelt bij politieke beslissingen.

Een kleine meerderheid heeft een positief beeld van politici: 51 pct weigert het idee te steunen dat "de meeste politici verdorven zijn" en 55 pct is ervan overtuigd dat ze "de samenleving willen verbeteren".

Jongeren gebruiken het internet (blogs, e-mail, sociale netwerken) weinig om zich te informeren over het programma van politici. Onder de 18- tot 21-jarigen krijgt Ecolo de voorkeur: 33 pct voelt zich "dichtbij" de groenen, tegenover 27,4 pct voor de PS, 23,5 pct voor de MR en slechts 1,5 pct voor cdH.

Bijna negen op de tien jongeren vinden stemmen overigens "zeer" of "voldoende belangrijk". Voor 38,9 pct is stemmen een recht, voor 30,2 pct een kans en voor 24,5 pct een opdracht. Voor 6,5 pct is het zelfs een corvee. (belga/mvdb)