Jongeren die 'Congo is van ons' zongen verplicht om Dossinkazerne te bezoeken

Op de beelden is te zien en horen hoe aanwezigen op Pukkelpop de tekst "Handjes kappen, de Congo is van ons" zingen.
Twitter @alienpizzasarah Op de beelden is te zien en horen hoe aanwezigen op Pukkelpop de tekst "Handjes kappen, de Congo is van ons" zingen.
Twee jongeren die vorige maand op Pukkelpop racistische uitspraken zongen aan het adres van twee meisjes van Rwandese origine, moeten van het parket verplicht op bezoek naar de Dossinkazerne. Dat deelde minister van Justitie Koen Geens vandaag mee in het parlement en wordt gemeld door VRT NWS.

Op een video die door de meisjes werd gedeeld op sociale media, is te zien hoe de jongeren 'handjes kappen, de Congo is van ons' scanderen. De beelden deden de gemoederen in ons land hoog oplaaien en het parket van Limburg startte een onderzoek.

De twee jongeren, beide negentien, krijgen door het parket nu een alternatieve maatregel opgelegd. Ze zullen een bezoek moeten brengen aan de Mechelse Dossinkazerne, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als doorgangskamp voor het transport van joden en zigeuners naar concentratiekampen. 

De jongeren zullen tijdens hun bezoek begeleid worden door een medewerker van de Kazerne Dossin en zullen achteraf ook een persoonlijke en kritische reflectie moeten schrijven. Pas wanneer aan al die voorwaarden voldaan is, zal het dossier worden afgesloten.

"We vonden een maatregel (in plaats van een sanctie) in dit geval beter omdat de verdachten jong zijn en omdat er zo ook nog iets te leren valt. Toekomstgericht leek ons dit een waardevolle oplossing", vertelde Anja De Schutter van het Limburgse parket aan VRT NWS.
120 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Raoul Rouma

  Een BV of kunstenaar die verschillende dames heeft aangerand komt hier gemakkelijker weg. Ten andere het slachtoffer op dat festival was ook niet onbesproken. Opzettelijk gecreeerde verontwaardiging.Wat die Kazerne Dossin hier komt bij doen is voor mij volledig naast de kwestie.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Zou er nu ook iemand op het idee komen om vreemdelingen en illegalen eens een gevangenis te laten bezoeken ?

 • Christine Laevers

  Micheline Gevers : ras is bepaald door pigmentatie of het gebrek er aan in de huidskleur en andere fysieke aspecten. Sommige wetenschappers zeggen dat er geen rassen zijn, anderen houden het er bij zes en nog anderen bij 18. U verwart cultuur met ras.

 • Karel Van Geel

  Belachelijk, er is nog zo iets als vrije meningsuiting zelfs al is die mening niet kies en eerder dom. Daarbij komt nog dat men een liedje kan zingen zonder zelf bezig te zijn met de tekst. Maar in deze linkse dictatuur waaraan de pers in alle hevigheid meewerkt kan men niets anders verwachten dan dat de vrije menigsuiting aangevallen wordt teklens wannneer het niet in het straatje van links past want dan is er plots geen sprake meer van democratie.

 • Frans Peeters

  Het is bijna verkiezing en de richting moet bepaald worden door de media