Jongeren die agenten aanvielen op Turnhoutsebaan, riskeren tot 200 uur werkstraf

Twee politieagenten van het fietsteam wilden op 1 september 2017 een vrouw arresteren nadat ze gevaarlijk rijgedrag had vertoond.
RV Twee politieagenten van het fietsteam wilden op 1 september 2017 een vrouw arresteren nadat ze gevaarlijk rijgedrag had vertoond.
Vier jongeren uit Borgerhout riskeren werkstraffen tot 200 uur voor hun aanval op twee agenten op de Turnhoutsebaan. Voor één jongere met een strafblad vordert de aanklager twee jaar celstraf. De twee agenten werden naderhand op sociale media door het slijk gesleurd omdat zij de feiten overdreven hadden. “Zelfs mijn zoontje vroeg of ik een leugenaar was”, getuigde een van de agenten.

De feiten speelden zich af op 1 september 2017, de dag van het einde van de ramadan. In de late namiddag negeerde een jonge vrouw in haar Mini Cooper drie rode lichten, slalomde door het verkeer, maakte een U-turn en scheurde dan weg over de tram- en busbedding. Twee agenten van een fietspatrouille werden gealarmeerd en probeerden de vrouw te stoppen. Eén agent stelde zich in het midden van de baan op. De Mini kwam recht op hem afgestormd, hij trok zijn wapen maar besliste uiteindelijk niet te schieten. Vervolgens botste de Mini op een metalen hekje. In de auto zat naast de bestuurster nog een tweede vrouw, alsook twee meisjes van 15 en 16 jaar. De bestuurster had gedronken en was gekend voor drugsgebruik en -bezit. De vrouw werd gearresteerd, waarna tientallen jongeren tussen kwamen.

De procureur: “Twee agenten die een joyridende jonge vrouw probeerden te stoppen, deden dat om andere mensen te beschermen. In de eerste plaats om het kind, zonder gordel, op de achterbank te behoeden voor grote ongelukken. Wat kregen de agenten als dank van de omstaanders? Zij werden bespuwd, uitgescholden, geschopt en geslagen. Op sociale media worden zij door het slijk gesleurd en afgeschilderd als leugenaars. Waar halen deze vijf jongeren de kennis vandaan te halen dat zij best weten wanneer en hoe de politie moet optreden?”

Perceptie

De vijf jongeren moesten toegeven dat zij inderdaad niets gezien hadden van het roekeloze rijgedrag van de jongedame. Als zij die voorkennis wél hadden gehad, dan zouden zij zich niet gemoeid hebben. “Hun perceptie van het optreden van de politie was verkeerd”, pleitte advocaat Philippe Carsau die hoofdverdachte Oilid D. verdedigde. De jongeman riskeert 200 uur werkstraf. Hij werkte destijds als vuilnisophaler in stadsdienst. Door het incident werd hij ontslagen.  “Mijn cliënt had enkel de botsing gezien en vond het overdreven dat de politie met getrokken wapen op de bestuurster afstapte. Als hij haar roekeloze rijgedrag gezien had, dan had hij zich niet gemoeid. Hij erkent dat hij de agent een trap gaf, maar hij was niet de aanstoker”, zei advocaat Philippe Carsau. Hij kon zich vinden in de gevorderde werkstraf.

De andere beklaagden vroegen de vrijspraak. Hamza T. (21) zou een agent een slag op de rug hebben gegeven, maar ontkent dat. Adnane E.A. (20) en Mohamed E.J. (22) hadden de agenten met voorwerpen bekogeld. 

Volgens advocaat Johan Platteau hadden de politie en Antwerps burgemeester De Wever het incident wel serieus opgeblazen. “De agenten werden geslagen en gestampt? Eén agent had één kneuzing. Er is gegooid met een leeg bekertje en met een balpen. Dat was het. Ik vraag de vrijspraak voor mijn cliënt. Hij heeft al vier maand in voorarrest gezeten.”

Racisme

Tijdens de zitting kwam het tot een felle confrontatie tussen advocaat Xavier Potvin en de aanklager. Hij verweet haar de namen van de jonge verdachten niet correct uit te spreken. Toen één van de jongeren haar daarop wees, reageerde de aanklager: “Dan zal ik voortaan de verdachten zeggen.” Potvin: “Die schampere reactie van de aanklager, daar begint het al. Die jongeren hebben het gevoel dat zij er niet toe doen. Dat is het probleem.”

Zowel de procureur als advocaat Christian Clement, die de agenten bijstond, hamerden op respect voor de man in uniform. Wie niet het hele plaatje ziet, kan onmogelijk oordelen of een agent met reden zijn wapen trekt en iemand in de boeien slaat.

Advocaat Clement: “Twee agenten wilden gewoon hun werk doen, zijnde andere mensen beschermen tegen een gevaarlijke chauffeur. Een getuige beschrijft wat er dan gebeurde: “De agenten werden belaagd, uitgescholden voor rotte honden, klootzakken. Omstaanders duwden hun gsm tot bijna in het gezicht van de agenten om hen te filmen. De uitlokking van de omstaanders was groot.”

Heisa op sociale media

De heisa die naderhand op sociale media ontstond, maakte het allemaal erger voor de agenten. “Wij werden afgeschilderd als leugenaars. Wij hadden het incident overdreven. Wij hadden zomaar een jonge vrouw proberen arresteren. De manier waarop wij door het slijk werden gesleurd maakte dit incident helemaal ongelooflijk en jammerlijk”, getuigden de agenten.

De jonge vrouw die bijna op de agenten inreed, is ondertussen veroordeeld tot zes maanden celstraf. De vijf jongeren die de agenten belaagden, kennen op 4 december hun straf. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Bulck

  Vèèèèèl te weinig voor dat soort crapuul !

 • jos beverke

  Werkstraf?Amaai dat hadden wij vroeger eens moeten doen!

 • Herman Janssens

  Veel te soft!

 • Jan Van Rompaey

  Is dat alles? En als ze een pro deo advocaat krijgen kunnen ze jarenlang procederen op kosten van de echte werkende Belg.

 • Rudi Swinnen

  Weeral een straf om mee te lachen . Is dat nultolerantie tegenover agressie tegen agenten ???? Dat is een uitnodiging om nog feller te keer te gaan tegen hulpeloze politiemensen die er alleen voor staan