Jongeren checken smartphone gemiddeld 47 keer per dag

iStock
De helft van de jongeren voelt zich verslaafd aan zijn smartphone. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden,... Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 Belgische jongeren tussen 12 en 23 jaar over hun digitale welzijn.

47 keer, zo vaak checken jongeren gemiddeld hun smartphone elke dag. Een op de twee jongeren voelt zich dan ook verslaafd aan zijn smartphone, en dat al vanop jonge leeftijd (12 tot 15 jaar). Geen toeval: hetzelfde percentage jongeren is bang om dingen te missen als ze niet online zijn. Acht op de tien jongeren zitten dan ook elke dag op de sociale media, en dat gemiddeld gedurende iets meer dan anderhalf uur. 

Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als iets goeds. Meer dan acht op de tien vinden sociale media belangrijk om in contact te blijven met hun vrienden. Ze communiceren dan ook evenveel virtueel als 'in het echt'. Waarom ze online communicatie zo belangrijk vinden? Daarvoor geven ze verschillende redenen: je hebt meer tijd om na te denken voor je iets zegt, je kan je emoties beter overbrengen met emoji's, timide jongeren kunnen zich beter uitdrukken, enzovoort.

Negatieve ervaringen

Jongeren geven aan dat ze ook negatieve ervaringen hebben met sociale media. De helft kwam al in aanraking met cyberpesten, vier op de tien hebben al iets gepost waar ze achteraf spijt van hadden en een op de vijf ervaart sociale druk om aanwezig te zijn op sociale media.

Ook ouders zijn heel actief op de sociale media, maar slechts een op de drie houdt het smartphonegebruik van zijn kinderen nauwlettend in de gaten. Meer zelfs, bij de 12- tot -15-jarigen waken vier op de tien ouders helemaal niet over hun gebruik van sociale media. Als ouders wel goede afspraken maken met hun kinderen, waarderen die dat ook. Uit de enquête blijkt dat de helft het toezicht van hun ouders op prijs stelt.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andre Perneel

  Zo worden er miljarden aan manuren verspeeld per dag , wereld wijd ! Hoeveel Euro of dollar dit vertegenwoordigd is immens ,mijn gedacht ! Wie maakt daar een studie van ?

 • Carl Op de Beeck

  Ziekelijk.

 • Nick De Waegeneer

  Zoveel mensen hier die niets anders kunnen dan zagen op jongeren en twintigers. Dit terwijl ze zelf niet kunnen functioneren zonder 30 tassen koffie, zelf een gevaar zijn op de weg maar het gewoon niet doorhebben want het is altijd een ander zijn fout. Jullie zijn allemaal hypocrieten, niet meer en niet minder. Dus kijk in het vervolg eens goed naar jezelf voor je begint te zeiken over iemand anders

 • Bene Devos

  Zal de ondergang betekenen. Veel gevaarlijker dan alle andere verslavingen samen. Het zijn bijna geen sociale mensen meer,dat ding bepaalt alles. Zo triestig.

 • Kathy Cloostermans

  niet alleen jongeren... Ik zie minstens evenveel volwassenen continu met hun smartphone bezig