Jongen van 15 uit Dilbeek naar gesloten instelling na rellen op Muntplein

Photo News
De Dilbeekse tiener die betrokken zou geweest zijn bij de rellen op het Brusselse Muntplein op 15 november, is door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten instelling. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. De 15-jarige jongen uit Dilbeek was al gekend was bij het parket en werd geïdentificeerd werd op camerabeelden. Daarop is te zien hoe hij een verkeersbord en een dranghek in de richting van politiediensten gooit en de ruiten van een wagen, een winkel en een bibliotheek vernielt. In totaal zijn nu al zeven minderjarige relschoppers opgepakt.

Het gaat om een 15-jarige jongen uit Dilbeek, die al gekend was bij het parket en geïdentificeerd werd op camerabeelden. Daarop is te zien hoe hij een verkeersbord en een dranghek in de richting van politiediensten gooit en de ruiten van een wagen, een winkel en een bibliotheek vernielt. 

Het parket heeft hem laten voorleiden bij de jeugdrechter en vraagt dat de jongeman zou geplaatst worden in een gesloten instelling, voor gewapende weerspannigheid in bende, vernieling in bende, beschadiging van een voertuig en illegale wapendracht. Wat inmiddels gebeurd is.

Vargass92

De rellen op het Muntplein ontstonden op woensdag 15 november naar aanleiding van het bezoek van de Franse socialemediaster Vargasss92. Die had een dag eerder opgeroepen om woensdagnamiddag aanwezig te zijn op het Muntplein, omdat hij een namiddag wilde doorbrengen met zijn fans. De komst van de socialemediaster trok heel wat jongeren maar toen de politie tussenkwam omdat de volkstoeloop te groot was en de man zelf geen vergunning had, reageerden de fans boos en richtten ze zich tegen de politie. Bij de rellen die daarop volgden, werden agenten bekogeld, en winkels en auto's raakten beschadigd.

Nog tijdens de rellen waren al vier minderjarigen gerechtelijk aangehouden. Voor twee van hen vroeg het parket de plaatsing in een gesloten instelling en de twee anderen werden na verhoor door het parket vrijgelaten maar riskeren wel nog vervolging.

Op 21 november meldde het Brusselse parket dat ook een vijfde minderjarige was opgepakt, één van de jongeren die op een auto van een voorbijrijdende vrouw had staan springen en die ook een chocoladewinkel zou geplunderd hebben. Ook voor hem werd de plaatsing in een gesloten instelling gevraagd.

Een dag later, op 22 november, meldde het parket Halle-Vilvoorde dan dat een een 16-jarige jongen uit Wolvertem was opgepakt nadat hij op school opgeschept had over zijn aandeel in de feiten, en na analyse van camerabeelden. Op die beelden is te zien hoe hij een verkeersbord en een ladder in de richting van politievoertuigen gooit. Het parket vroeg ook zijn plaatsing in een gesloten instelling, voor gewapende weerspannigheid in bende, en illegaal wapenbezit.

Nog twee andere minderjarigen werden al geïdentificeerd maar nog niet opgepakt.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy van Dorst

  Houw toch op met dat gedoe jongen opgepakt en dit om de mensen te sussen.5 minuten later zijn ze vrij.Zeg gewoon de waarheid regering wij schijten in ons broek en hebben schrik dat we anders niet kunnen blijven gaaien.

 • armi gaston

  Besteedt er nog wat belastinggeld aan! Zulk gespuis hoort in een kamp te zitten.

 • Jef Denijs

  Wat komt er van zo'n jonge gasten nog terecht ? Gezien minderjarigen zo goed als straffeloos zijn nemen ze geen enkel risiko.

 • Christina Van Dyck

  Zeven van de honderden opgepakt..., er is nog veel werk voor de boeg....

 • Godfrey Vaes

  Uit Dilbeek??Waar Vlamingen thuis zijn? Uit Marrakech of Casablanca zeker...