Jongen met downsyndroom is populairste van de klas dankzij 'smogtaal'

Vlnr: Linda Eykens, mama Melanie Holemans, Kyllyan en juf Sara Opdebeeck.
Vlnr: Linda Eykens, mama Melanie Holemans, Kyllyan en juf Sara Opdebeeck.
Hij is vier en heeft het syndroom van Down, maar Kyllyan is wél de populairste jongen van de klas. De meisjes hangen allemaal rond zijn nek en de jongens willen maar wat graag zijn beste vriend zijn. En dat allemaal dankzij 'smogtaal', een vorm van gebarentaal voor mensen met een beperking.

Toen Kyllyan anderhalf jaar geleden voor het eerst naar school moest, zette zijn mama Mélanie hem met een bang hartje af aan de schoolpoort. Want haar zoontje is 'anders' dan zijn klasgenootjes van gemeenteschool De Piramide in Steenokkerzeel.

"Zouden de andere kindjes wel lief zijn met hem? Zou hij niet uitgesloten worden? Het waren allemaal vragen die door mijn hoofd spookten", zegt Mélanie Holemans. "Toch wilden we Kyllyan absoluut naar het gewone onderwijs sturen. Om de jaren in de kleuterklas wat vlotter te laten verlopen kozen we -ook op aanraden van de thuisbegeleiding- voor zogenaamde smogtaal (Spreken Met Ondersteuning van Gebaren, red.). 'Praten' met Kyllyan gebeurt door middel van allerlei gebaren. We zijn er thuis op jonge leeftijd mee begonnen en gingen op zoek naar een school die mee wilde stappen in het verhaal."

Hoe juf Sara haar lessen aanpast en wat de positieve gevolgen voor Kyllyan zijn, ontdekt u in onze pluszone.