Jongen door 15 man in elkaar gemept voor koptelefoon

Jordan met zijn 'Beats'-hoofdtelefoon.
PHOTO NEWS Jordan met zijn 'Beats'-hoofdtelefoon.
Aan een bushalte in Gent is een 14-jarige autistische jongen in mekaar ­geslagen voor zijn dure koptelefoon. Vijftien jongeren belaagden hem. Hij kreeg stampen, slagen en een kopstoot toen hij weigerde zijn gadget af te geven. De politie spoort de ­daders op. De Lijn betreurt het zinloos geweld, maar weerlegt de kritiek dat de chauffeur niet ingegrepen zou hebben. "De chauffeur werd pas enkele kilometers na het voorval aangesproken", stelt de vervoersmaatschappij.

Het incident deed zich woensdag voor aan een bushalte op het Gentse Zuid. Slachtoffer Jordan (14) uit Lochristi zat nietsvermoedend op de bus te wachten toen het blinkende gadget van zowat 350 euro in het oog sprong van vijftien allochtone jongeren, allemaal leeftijdsgenoten. "Opeens stonden ze rond mij", getuigt de tiener. "Ik vroeg of ik iets verkeerd had gedaan, waarop ze plots naar mijn hoofdtelefoon grepen." Toen de tiener zich wegtrok, kreeg hij een ­resem slagen, stampen en een kopstoot te verwerken. Eén dader schopte de jongen hard in de maag. De kerels wisten wellicht niet dat ­Jordan autistisch was. Hij is klein en tenger van gestalte, dus schijnbaar een makkelijk doelwit. De tiener was weerloos tegen de grote groep.

Pas toen er een bus van De Lijn kwam aangereden, zag het ­gewonde slachtoffer een kans om te vluchten. Hij stapte op de bus, vroeg de chauffeur om hulp, maar die deed niets, waardoor de daders konden vluchten, zo meldden media vanmorgen.

De Lijn Oost-Vlaanderen betreurt het zinloos geweld, maar verzet zich tegen de kritiek op de buschauffeur. Volgens de vervoersmaatschappij werd die pas enkele kilometers na het incident aangesproken

"Chauffeur pas enkele kilometers later aangesproken"
"In tegenstelling tot wat beweerd wordt, hebben de jongens hem niet aangesproken bij het opstappen, maar pas enkele kilometers na de halte aan het Zuid", zegt Jef Schoenmaekers, woordvoerder van De Lijn Oost-Vlaanderen. "Een van de twee heeft gezegd dat zijn vriend was aangevallen en gevraagd of daar geen camerabeelden van konden opgevraagd worden. De chauffeur heeft hen gevraagd of de jongens op zijn bus waren aangevallen, want dan kon hij onmiddellijk hulp oproepen. De jongens antwoordden dat dit aan het Zuid was gebeurd", aldus Schoenmaekers.

De chauffeur zei aan de jongens dat hij niet wist of er daar camera's hingen, stelt De Lijn. "Hij raadde de jongens aan om aangifte te doen bij de politie. Vervolgens hebben de jongens de chauffeur bedankt en zijn ze weer gaan zitten. Had de chauffeur iets zien gebeuren of had hij een hulpvraag gekregen, zou hij meteen bijstand hebben opgeroepen", besluit de woordvoerder.

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE