Jongeman riskeert celstraf voor racistische opmerking

De rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk.
Google De rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk.
M.V., een 21-jarige man uit Harelbeke, moest zich vandaag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor racisme en beledigingen. Hij riskeert een celstraf van twee maanden en een boete van 900 euro, beide effectief.

Op 24 juni 2013 kwam de man uit een café in Harelbeke. Hij was gefrustreerd na een discussie. Hij had ook gedronken. Hij stak de straat over en riep "vuile bruine" naar een passante, waarna hij haar bespuwde.

M.V. is geen onbekende bij het gerecht. Hij kreeg al meerdere malen probatievoorwaarden opgelegd, die hij onvoldoende naleefde. Ook een werkstraf werd niet tot een goed einde gebracht. Daarom vordert het openbaar ministerie een effectieve celstraf van twee maanden en een boete van 900 euro.

Volgens de verdediging is de beklaagde geen racist, maar raakt hij snel frustreerd.

Volgens de verdediging is de beklaagde geen racist, maar raakt hij snel frustreerd

"Laatste kans"

"Mijn cliënt slaagt er tot op heden niet in om tijdig op zijn afspraken te komen. Maar hij krijgt steun. Een dame, die hier vandaag aanwezig is, helpt hem op het rechte pad", pleitte zijn raadsman. "Wij hopen op een laatste kans. Daarom zou ik u durven vragen om nog een keer probatievoorwaarden toe te staan."

De voorzitster van de rechtbank heeft de dame gevraagd een brief op te stellen, waarin ze er zich toe verbindt de jongeman verder te begeleiden. Daarna zal de rechtbank de jongeman een testperiode op leggen. Na zes maanden wordt de situatie opnieuw geëvalueerd.