Jonge vrouw moet levertransplantatie ondergaan in Gent omdat ze te veel pijnstillers slikte

Het Universitair Ziekenhuis van Gent.
Yves Masscho Het Universitair Ziekenhuis van Gent.
Een jonge vrouw heeft in het UZ Gent een levertransplantatie moeten ondergaan omdat ze te veel pijnstillers had ingenomen. Omdat het niet de eerste keer is dat zoiets gebeurt, roepen dokters apothekers op om hun klanten beter uit te leggen hoeveel pijnstillers ze mogen slikken en wat de gevaren zijn van een overdosis. Dat meldt VTM NIEUWS.

De jonge vrouw nam twee weken lang 7 à 8 pijnstillers van 1 gram per dag tegen haar hevige tandpijn, totdat haar lever het niet meer aankon en een transplantatie nodig was. "Je neemt bijvoorbeeld vandaag een te hoge dosis in, morgen ben je wat misselijk. De dag erna ga je naar de spoedopname omdat je je echt ziek voelt. De dag daarna lig je op intensieve zorg in coma en dan overlijd je, ofwel moet je een dringende levertransplantatie krijgen", zegt leverarts Hans Van Vlierberghe.

In het UZ Gent krijgen ze maandelijks een patiënt binnen met een paracetamol-intoxicatie. Gemiddeld 1 keer per jaar moet de lever effectief getransplanteerd worden. 

"Belangrijke taak"
Artsen vragen daarom aan apothekers om hun patiënten beter te informeren. "Gezien paracetamol vrij beschikbare medicatie is, denk ik dat er een belangrijke taak is voor de apothekers om duidelijk uitleg te geven over de dosering en over de termijn", aldus Van Vlierberghe.

De Apothekersbond denkt niet dat paracetamol op voorschrift de oplossing is. Zij denken eerder aan een dossier van elke patiënt waarin ze bijhouden welke medicijnen die koopt, ook de medicijnen die niet op voorschrift zijn.
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Van Cauter

  als de apothekersbond paracetamol per patient wil registreren moeten ze dat ook maar doen voor ieder pakje sigaretten en iedere fles alcohol die je aankoopt. Door die smeerlapperij komen meer mensen in de (gezondheids)problemen dan door paracetamol !!!

 • raf peeters

  Pas op ,weet niet wat te geloven ,nog even en je moet voor een paracetamol naar de arts voor een voorschrift ,als de kassa maar klingelt ,let op hè.

 • Katelijne Tytgat

  bijsluiters ook altijd in petieterige lettertjes. Komt op het nieuws om meteen al bloemblaadjes te strooien op het pad van : 'niet meer zonder voorschrift' Het is wél de allereerste keer dat ik zoiets hoor...

 • Dirk Janssens

  Het sponseren van de farma naar de dokters en ziejenhuizen due voorschrijven is een beerputje dat eens zou mogen opgekuist worden. Waarom komen er geen medicijnen op de markt die mensen genezen in plaats van hun jarenlang te moeten kopen. Je zou op den duur durven denken dat men ziektes maakt in plaats van medicaties om de mens te genezen.

 • Jos Temmerman

  Ga misschien werken ,dan heb je geld voor naar een tandarts te gaan en moet je geen 2 weken pakken pijnstillers nemen.