Jonge vrouw (30) vraagt zich af “waarom we onze ouders zo vaak in een rusthuis stoppen”

In de Vlaamse woonzorgcentra zijn er vandaag 80.000 plaatsen.
ANP XTRA In de Vlaamse woonzorgcentra zijn er vandaag 80.000 plaatsen.
Zou je je zorgbehoevende ouders naar een woonzorgcentrum brengen of zelf voor ze zorgen? Die vraag zorgde deze ochtend in het Radio 1-programma ‘Bij Debecker’ voor een verhitte discussie.

“Waarom zou je je eigen ouders in het rusthuis stoppen? Die mensen hebben je grootgebracht en van alles gedaan, zodat je kan gaan studeren of werken. Je weet nooit wanneer je ze kwijtgeraakt, dus geniet van jullie momenten samen!” Zo klonk de opvallende oproep van Meloudia Berrouaine. “In de Marokkaanse cultuur wordt het er in gestampt dat we voor onze ouders zorgen als ze ouder worden. Als dat moet, wil ik ook mijn schoonouders in huis nemen. Voor de laatste tien jaar van hun leven kan je wel iets terugdoen voor hen”, zei Meloudia nog.

De 30-jarige vrouw benadrukte dat er veel manieren zijn om thuiszorg te verzekeren. “Naast mantelzorg, dagcentra en subsidies zijn er ook scootmobiels en trapliften die het dagelijkse leven makkelijker kunnen maken”, legde Niels Vandenweghe van de Vlaamse Ouderenraad later in de uitzending uit.

Radeloos

Uit andere getuigenissen bleek dat de opvang ondanks het uitgebreide aanbod aan hulpmiddelen toch niet zo’n eenvoudige taak is. “Mijn mama woont al 4 jaar bij mij en ik zit op mijn tandvlees. Ze is 82 en dement en door financiële problemen kan ze niet naar een home. Ik ben radeloos”, aldus luisteraar Hilde Bruyneel. Ook volgens een andere luisteraar blijkt thuiszorg in de praktijk “helemaal anders te gaan”. “Ongelooflijk wat dat dat allemaal met zich meebrengt: ’s nachts opstaan, luiers vervangen, eten geven… Dat viel voor mij niet te combineren met een fulltime job.”

Nog een andere luisteraar bracht enige nuance aan. “We vergeten misschien te vragen wat onze ouders zelf willen op hun oude dag. Misschien willen ze niet inwonen bij hun kinderen om hen niet tot last te zijn?”

Momenteel zijn er 80.000 plaatsen in de Vlaamse woonzorgcentra. Van de 65-plussers zit zes procent in woonzorgcentrum. Bij 80-plussers gaat het over 1 op 6 ouderen. In Vlaanderen verblijven ouderen gemiddeld anderhalf jaar in een woonzorgcentrum.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Irma Krul

  Ik zou niet bij mn kinderen willen inwonen. Die hebben hun eigen leven....

 • johny goessens

  Eert uw vader en uw moeder, indien zij deze eer verdienen. Jef Gheraerts

 • Peter Buyck

  De onderliggende vraag is... gaat iemand van het gezin de job opgeven om 24/7 voor de zorgbehoevende te zorgen (ja dit kan ook voor een jongere na een zwaar motorongeval)? Laat het huis, het appartement toe dat àlles op maat is van de zorgbehoevende (gangen en deuren voldoende breed, comfort voor bad en toilet, bed en kleerkast op het gelijkvloers, ...)

 • francine decamp

  Iemand die nooit in aanraking is geweest met de beginfase tot de eindfase van de dementie kan er niet van meespreken. Dus geef geen schuldgevoel aan de mensen die hun ouders in een home onderbrengen.

 • jeroen de rijck

  Gewoon de plaats niet en geen tijd , het geld moet binnenkomen dus een fulltime job is noodzakelijk in een van de duurste landen van Europa en met die premiekes ga je niet ver springen , de rusthuizen goedkoper maken , zouden ze daar beter niet hun premies voor gebruiken ?!