Jonge vandaal schrikt Joodse gemeenschap in Antwerpen op: “Wat als hij morgen met een mes komt? Het gerecht laat hem steeds gaan"

De Joodse gemeenschap loopt op de tippen van de tenen nadat er al enkele weken een man hun wijk ‘terroriseert’.
VTM Nieuws De Joodse gemeenschap loopt op de tippen van de tenen nadat er al enkele weken een man hun wijk ‘terroriseert’.
De Joodse gemeenschap in Antwerpen wordt geviseerd door een 24-jarige vluchteling en is bang dat de situatie zal escaleren. De twintiger valt Joden lastig en beschadigt Joodse gebouwen. Hij werd al meermaals opgepakt, maar komt telkens snel weer vrij. De gemeenschap vraagt dat de politie en het parket hard optreden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De feiten zijn al een drietal weken aan de gang, maar het voorbije weekend zijn ze geëscaleerd. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de twintiger vier grote kruisen op een deur van een synagoge kerft. Andere beelden tonen hoe hij de hoed van een Joodse man op de grond gooit. Ook op scholen zou hij met een scherp object markeringen hebben aangebracht. Hij ging ook over tot het afrukken van mezoeza’s, de kokertjes met Bijbeltekst aan Joodse deuren. In de Charlottalei, Consciencestraat, Brialmontlei en Mercatorstraat heeft hij er zo een twintigtal vernield. 

De jongeman is geen onbekende bij de politie, hij kwam al meerdere keren in beeld voor vandalisme in de Joodse buurt. De gemeenschap voelt zich bedreigd en klaagt aan dat de onruststoker steeds weer wordt vrijgelaten. “Het bijzondere is dat de politie hem oppakt en meeneemt voor verhoor, maar dan wordt hij weer vrijgelaten en komt hij direct terug naar hier”, zegt Michael Freilich van Joods Actueel. “Hij is precies gebeten door de Joodse gemeenschap. Hij blijft terugkomen.” Volgens Freilich zijn velen bang dat de man zal overgaan tot ernstigere feiten. “Nu is hij ook fysiek begonnen met ons aan te vallen. Miniem fysiek geweld zoals het hoofddeksel afduwen, maar het is er wel. Wat als hij morgen met een mes komt? Het gerecht laat hem steeds gaan en dat kan niet.”

Hij is precies gebeten door de Joodse gemeenschap. Hij blijft terugkomen

Volgens de Joodse gemeenschap gaat het wel degelijk om een man met haat tegen het Jodendom. “Hij heeft het steeds over ‘hun Palestina’. Hij heeft ook een keer een koran neergelegd voor een synagoge", aldus Freilich. "Ondanks het feit dat de man recidiveert en dreigementen maakt acht de procureur het niet noodzakelijk hem op te sluiten. We zijn echt bang dat hij terugkomt met een mes of een wagen als wapen. Ik heb zelf onze kinderen al duidelijk gemaakt dat wanneer ze de man zien, direct terug naar huis moeten komen of naar school moeten lopen. Ook in onze synagoges hangen foto’s op van de man.”

Joods Actueel

Onderzoek

Volgens Wouter Bruyns van de Antwerpse politie worden de feiten wel degelijk ernstig genomen. Een onderzoek loopt. “Die man is verhoord en er is ook een grondig onderzoek verricht tegen hem. Er is zelfs een huiszoeking gebeurd”, reageert Bruyns. “De feiten werden ook gemeld bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Ik wil benadrukken dat het niet is omdat die man niet is aangehouden, dat hij zich later niet zal moeten verantwoorden voor de rechter.”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) onderzoekt of hij een plaatsverbod kan opleggen, zodat de man de Joodse wijk niet meer mag betreden.

Joods Actueel96 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Vermits het enkel om deze ene erkende vluchteling gaat is het lachwekkend dat sommigen hier weer een islamitische aanval in zien. Laat het gerecht zijn werk doen en deze onruststoker veroordelen voor zijn gepleegde vandalisme en niet voor vermeende misdaden in de fantasie van enkele Joden.

 • Arthur Houben

  Waar is nu de verontwaardiging van de links? Calvo? Almaci? Devriendt? Of geldt dat enkel als het om moslims en eigen achterban gaat?nu horen we ook de linkse idioten hier ook niet, deprez,bervoets? De discriminatie van en aanval op elke andersgelovige gemeenschap door moslims kan niet meer onder de mat geveegd worden.Wij eisen maatregelen van de politiek voor de veiligheid tegen dat religieuze gespuis.

 • Benny Deridder

  Een erkende vluchteling, een voorbeeld van de multiculturele verrijking.

 • Fredien Vandervekens

  Pure "kwajongensstreken". Volgens (justitionele) Koen Geens, straathoekwerker-schreeuwer Calvo, en het voltallige Burgerplatform. Zullen we de Joodse Veiligheidsdienst eens "wettelijk" delegeren ? Wie benoemt die loser tot "vluchteling" ?

 • Joseph Sleeckx

  Deze"vluchtelingen" zijn zogezegd gevlucht voor onverdraagzaamheid, oorlog en geweld. Nu komen zij hier op hun beurt doen waarvoor ze zogezegd zijn gevlucht.