Jonge Tom Van Grieken bracht hulde aan "grootse" neonazi

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
REUTERS Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Een 'grootse man'. In 2005 bracht huidig Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hulde aan de pas overleden Bert Eriksson - wellicht de beruchtste neonazi van Vlaanderen. Dat schrijft De Morgen vandaag.

"Gezien het heen gaan (sic) van Bert Eriksson op maandag 3 oktober 2005 zal de NJSV-webstek als eerbetoon aan deze grote VMO-leider (Vlaamse Militanten Orde, red.) gedurende enkele dagen in rouwkleuren gehuld zijn. Op deze manier wensen wij onze respect te tonen aan deze grootse man en oprecht medeleven te betuigen aan zijn familie en vrienden." Deze tekst, ondertekend door Van Grieken, verscheen in oktober 2005 op de website van de NJSV. 

Van Grieken was toen preses van de Antwerpse afdeling van het NJSV, het Nationalistisch JongStudentenVerbond, een extreemrechtse studentenclub. De huldebetuiging staat afgedrukt in het nieuwe boek VMO! De tanden van de Vlaamse Leeuw, waarin de geschiedenis van de Vlaamse Militanten Orde wordt herverteld door flamingant Filip Duynslager.

Aanhanger van Hitler

Eriksson, een lid van de Hitlerjeugd Vlaanderen tijdens de oorlog, was doorheen de jaren 70 en 80 een van de VMO-leiders. Begin jaren 70 ging hij in Zwitserland de beenderen opgraven van collaborerende priester Cyriel Verschaeve, om ze daarna in Vlaanderen opnieuw te begraven. In 1983 werd Eriksson tot een jaar effectieve celstraf veroordeeld als leider van een privémilitie. Eriksson was vooral een van de beruchtste neonazi's van Vlaanderen. In een zeldzaam interview met Het Laatste Nieuws in 2001 toonde hij zich nog een fervent aanhanger van Adolf Hitler.

“Niet politiek relevant”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vindt dat zijn huldebetuiging vandaag nog weinig te betekenen heeft. "Het ging om een pop-up op de website van de NJSV. Ik zie de politieke relevantie hier anno 2019 niet van in. Dit is intussen meer dan veertien jaar geleden. Ik was toen een negentienjarige student die in rechtse kringen vertoefde. Iemand zonder politiek mandaat", reageert hij. "Ik ga me er niet voor verontschuldigen. Maar ik zou het ook niet herhalen. Eriksson had een verdienste, maar hij was niet zonder fout. Om het zacht uit te drukken.”

Bert Eriksson aan het graf van priester Cyriel Verschaeve.
PETER MAENHOUDT Bert Eriksson aan het graf van priester Cyriel Verschaeve.136 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan vankeirs

  Wat doet het er toe wat we allemaal uitgespookt hebben als we jonger waren.Het is het heden dat telt en daar moet rekening mee gehouden worden.Laat de oude koeien maar in de put zitten en leef vandaag!

 • Karel Vanormelingen

  Bervoets en bij cdnv ovld en Spa zitten oud vuers die lijfelijk aanwezig waren op het Sint- maartenfonds ze zijn nu nog burgemeester en bekleden nu nog hoge posten bij cdnv ovld en spa over de tientallen oud nazi nog maar te zwijgen die bij ps en cdH zitten en zetelen in de oost kantons en dan zwijg ik nog over de grijze wolven

 • Remi Verbeke

  Vertel mij eens hoe iemand zoals Albert Eriksson geboren in 1931 op het einde van de oorlog 1945, amper 14 jaar oud lid kon zijn van de Hitlerjeugd. Volgens één van zijn goeie vrienden, Frank De Wachter, is hij is nooit lid geweest. Was met dito vriend wel aanwezig in Korea bij de bevoorrading troepen van het Belgische vrijwilligers bataljon anno 1952. Was een Vlaams nationalist niets meer niets minder. Wat zijn de oud vastgeroeste politieke partijen toch slechte verliezers.

 • Lode vleminckx

  En nu over de familie Onkelinckx

 • ronny vermeulen

  Hebben jullie niets anders om over te schrijven, iets interessanter bijvoorbeeld, of is het jullie alleen te doen om de 840.000 VB kiezers te beledigen. Het word stillaan tijd dat jullie met deze flauwekul stoppen. schrijf v/b over ons koninklijke Duitse sympathieën van des tijds. Schijf over de onderdrukking v/d Vlamingen, schrijf over de symboliek v/d round crosses schrijf o/d aanslag op het VL monument Diksmuide