Jong Vld wil monarchie, kernuitstap en cashbetalingen behouden

Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) kwam een kijkje nemen op het congres van Jong Vld.
Twitter Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) kwam een kijkje nemen op het congres van Jong Vld.
Als het van Jong Vld afhangt, verdwijnt de overheidsfinanciering van religies, wordt de kernuitstap behouden (zonder daarbij nucleaire innovaties uit te sluiten) en komen federale wetten boven regionale decreten te staan. Het is maar een greep uit de congrestekst "De Liberale Feniks" waarover Jong Vld vandaag in Mechelen heeft gediscussieerd. Volgens jongerenvoorzitter Hans Maes leverden die discussie ook enkele verrassingen op. Zo haalden voorstellen rond het afschaffen van de monarchie en het invoeren van een cashloze economie de eindstreep niet.

Verkiezingen zijn niet alleen voor de moederpartijen een moment om hun programma te vernieuwen, ook jongerenpartijen houden hun standpunten tegen het licht. Vandaag verzamelden de jong liberalen van Jong Vld zich in Mechelen, de stad van Open Vld-burgemeester Bart Somers, om zich te buigen over de congrestekst "De Liberale Feniks".

Tientallen resoluties waren voer voor discussie. De jonge liberalen zijn het onder meer eens over de afschaffing van de overheidsfinanciering van religies. Op energievlak pleit Jong Vld voor de invoering van een CO2-taks en voor het behoud van de kernuitstap. "Al willen we de deur naar mogelijke technologische innovaties op nucleair vlak niet uitsluiten", legt jongerenvoorzitter Hans Maes uit.

Op communautair vlak pleit Jong Vld voor homogenere bevoegdheidspakketten, een federale kieskring en mogelijke herfederaliseringen. Opvallend daarbij: de jongeren vinden dat er een soort hiërarchie moet komen waarbij de federale wetten boven de regionale decreten en ordonnanties komen te staan.

Een jongerencongres zou geen jongerencongres zijn zonder ook wat verrassende wendingen. Zo haalde het voorstel voor de afschaffing van de monarchie het niet. "Daar hebben we uiteindelijk gekozen voor het behoud van de monarchie, maar met enkel dotaties voor het koningspaar en de troonopvolger", legt Hans Maes uit.

Ook het voorstel voor de overstap naar een "cashloze economie" haalde de eindstreep niet. En ook de voorgestelde afschaffing van het fiscale voordeel voor bedrijfswagens werd bijgestuurd in de richting van het standpunt van moederpartij Open Vld, namelijk enkel nog het fiscaal voordeel toekennen aan groene bedrijfswagens.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Ze hebben op alle drie de punten gelijk. Kernenergie is achterhaald zoals ook onze echte energie experten nu aangeven. Wanneer alles enkel nog elektronisch betaald zou worden dan komt er wel een liberaal van de oude generatie die een taks heft op betalingen. En een ceremoniële monarch, zoals bij ons zonder echte macht, kan geen dictatuur vestigen zoals Erdogan in Turkije en Xi Jinping in China.

 • Linda Wellekens

  Weet u wat échte vooruitgang zou zijn ? De dotaties aan de politieke partijen afschaffen. Het is érg dat wij, als belastingsbetaler, ook nog es de reclame- campagnes van die partijen moeten bekostigen, naast de schandalige wedden van alle mandatarissen.

 • pol van de velde

  Dat een godsdienst niet hoeft gesponsord te worden is evident, god is overal gratis. Misschien ook de geld transfers van Vlaanderen naar Wallonië stop zetten, we hoeven niet eindeloos hun hangmatten te betalen.

 • Frank Van Tienen

  Monarchie is niet democratisch ! Draai en keer het hoe je het wilt . Dus kan men beter een cordon sanitair aanleggen tegen elke partij die de monarchie steunt .

 • Ivan Smissen

  Zonder cashbetalingen weet de gemiddelde vld'er niet wat gedaan met zijn zwart geld.