John Crombez wil rem op dagcontracten: "Na 2 maanden automatisch vast contract"

BELGA
Sp.a-voorzitter John Crombez wil een rem op dagcontracten voor werknemers. Wie twee maanden aan een stuk met dagcontracten werkt voor dezelfde job, moet automatisch een vast contract krijgen, vindt hij. De sp.a-kopman kwam in zijn 1 mei-toespraak in Oostende ook terug op de discussie over wat er met het Vlaamse begrotingsoverschot moet gebeuren.

Sp.a wil zich op het Feest van de Arbeid in de verf zetten als de partij die zich wil inzetten op zorg en werkbaar werk. Dat bleek gisteren/maandag al tijdens de speech van voorzitter John Crombez in de Gentse Vooruit, en ook in thuisstad Oostende trekt de sp.a-kopman die lijn door.

"1 mei is niet alleen een dag om trots terug te blikken, maar bovenal een dag om een nieuwe strijd te voeren", zei hij. "Vandaag geven we voor het eerst meer geld uit aan mensen die uitvallen omdat ze niet meer kunnen, dan aan mensen die werk zoeken. Zij die werken, verdienen onze zorg", klonk het.

De dagcontracten mogen voor de socialisten deels op de schop. "Ik kom ze elke dag tegen aan de bushalte of op de trein. Jongeren en ouderen die op vrijdagochtend naar hun werk vertrekken en niet weten of ze maandag nog mogen terugkeren. Wel, wij zijn dat beu", zei Crombez. "Deze ministers hebben de mond vol van flexibiliteit en vrijheid, maar welke vrijheid hebben die mensen? Juist, geen enkele." Wie twee maanden lang dezelfde job doet met dagcontracten, moet automatisch een vast contract krijgen, vindt sp.a.

Eerlijk loon

Opvallend: de socialisten breken daarbij ook een lans voor de werkgevers. "In deze nieuwe tijden is nieuwe strijd nodig, ook voor onze kmo's. Kmo's die hun werknemers wél een eerlijk loon betalen en die wél correct bijdragen aan onze sociale zekerheid." Crombez verwees daarbij naar de transport-, bouw-, zorg- en schoonmaak-sector, die "beschermd moeten worden tegen oneerlijke concurrentie" en sociale dumping uit bijvoorbeeld Oost-Europa. "Maar blijkbaar zijn wij de enigen die dat vinden. Blijkbaar zijn wij de enigen die vinden dat wie werkt, een eerlijk loon verdient."

Crombez kwam tot slot nog terug op de discussie over het Vlaamse begrotingsoverschot, en wat de regering met die 200 miljoen euro moet doen. De sp.a-voorzitter wil dat bedrag integraal naar de zorg zien gaan, zei hij maandagavond in Gent, maar volgens welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) heeft de Vlaamse regering al heel wat in zorg geïnvesteerd. Bovendien gaat een deel van het overschot als provisie opzij, "zoals elke goede huisvader zou doen". Crombez is het daar niet mee eens. "Zeg mij eens: welke goeie huisvader zet er nu geld opzij, als één van zijn kinderen zorg nodig heeft?"

Nieuw-Vlaamse Arrogantie

Ook de N-VA kreeg trouwens een veeg uit de pan. "Zij die werken, verdienen onze zorg. En nee, ik zeg dit niet tegen werkgevers en bedrijven, maar wél tegen een Nieuw-Vlaamse Arrogantie die met misprijzen spreekt over gewone werkmensen."

ABVV-topman Rudy De Leeuw was opnieuw scherp voor de pensioenmaatregelen van de regering. "1 mei is meer dan ooit een strijddag. Met deze asociale regeringsmaatregelen kunnen wij niet langs de kant blijven staan." Hij riep de aanwezigen op om op 16 mei massaal af te zakken naar Brussel om te betogen tegen het pensioenbeleid. "De mensen verdienen niet wat de regering hen aandoet."
323 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • freddy depaepe

  en welke regering heeft dat stomme interim gedoe dan wel ingevoerd?

 • Gerry Cle

  SPA heeft meer dan gelijk. Al te veel (jonge) mensen worden aan het lijntje gehouden met dagcontracten. Wie werkt verdiend een eerlijk loon en geen loon op niveau van een buitenlandse dumpingwerker. SPA heeft ook gelijk dat de Vlaamse regering de sociale wachttijden moet verkorten ipv te sparen. Verlaag de hoogste pensioenen en verhoog de laagste.

 • Willy Slachmuylders

  Crombé heb je al medegedeeld dat de voorzitter van ABVV een Waal is ! Nog meer geld naar Wallonië en er zijn al zoveel werklozen en leefloners ! Werk maar en staakt maar VLAMINGEN ! Crombé en De Leeuw zijn landverraders !! Mijn kaart terug !

 • Marc Baeyens

  Crombez wil een vast contract, het ABVV wil een minimumloon van 2.300 euro, de vakbonden willen het recht om werkwilligen te beletten, de federale ambtenaren willen hun vast benoemd luilekkerleventje behouden, en ga zo maar door. Als we de rode horde een kans geven zit België terug aan de rand van de afgrond, waar Di Rupo zo voor heeft gewaarschuwd (zij het dan om de fout bij N-VA te leggen).

 • Jan Boden

  Op 1 mei werken alle socialisten met een dagcontract blijkbaar, nadien zijn ze al hun beloftes vergeten.