John Crombez (sp.a) is "geleuter" beu over wat niet kan in zoektocht naar federale meerderheid

Photo News
Sp.a-voorzitter John Crombez is het beu steevast van andere partijen te moeten horen wat vooral níet kan in de zoektocht naar een federale meerderheid, ook vanwege zijn zusterpartij PS. "Het politiek geleuter over wat niet kan, heeft zijn tijd gehad", zei Crombez in ‘De Ochtend’ op Radio 1. "Van eender wie het komt."

Eerder deze week deed N-VA-kopstuk Theo Francken uitspraken over de basis van mogelijke gesprekken met de PS voor de vorming van een federale regering. Hij liet verstaan dat er in ruil voor strengere migratieregels gepraat kan worden over sociale toegevingen, zoals een hoger pensioen. PS-topper Paul Magnette bleek gisteren niet meteen onder de indruk van die verklaringen.

"Ik heb het wat gehad", reageerde Crombez in ‘De Ochtend’. "Het is zeer gemakkelijk in publieke gesprekken te zeggen wat er niet gaat. Op een bepaald moment moet je zeggen, met de uitdagingen die er zijn: ofwel vind je politici die daar over kunnen stappen en samen oplossingen vinden, ofwel niet. Maar het politiek geleuter over wat niet kan, heeft zijn tijd gehad.”

Sommige waarnemers lazen in de uitspraken van Francken een opening om de N-VA-eis over het confederalisme te laten vallen. 
Zijn partijgenote Valerie Van Peel maakt echter duidelijk dat de partij het confederalisme niet zomaar loslaat. 

"Daar zal onze achterban niet blij mee zijn", aldus het Kamerlid. Ze benadrukt dat haar partij het gesprek wil aangaan, en dat aan het einde van de rit moet gekeken worden wat mogelijk is. "Het confederalisme, laat me heel duidelijk zijn: het zal mee op tafel liggen, maar evident zal het niet worden. Dat was een juiste analyse van Theo Francken.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moehmena Rahous

  In 2007 beloofde CD&V + NVA confederalisme. In 2014 plaatste NVA confederalisme in de koelkast voor communautaire vrede. Ondertussen ontvangt iedere Waal 143 EUR/mnd van Vlaanderen. Wat is de doelstelling van NVA ? Vlaamse (en Waalse) autonomie, dacht ik ? Nu komt Theo Francken af om confederalisme weeral uit te stellen, tot 2024. Ik stem al 17 jaar als een ezel voor de wortel van NVA! Van deze boer geen eieren meer. Ik kan net zo goed VB stemmen!!

 • Jess Degrauwe

  De andere partijen moeten eindelijk eens de ballen hebben om NVa aan de kant te schuiven. In het verleden zijn er ook stormen doorstaan zonder NVa. En als ze werkelijk willen dat NVa aan boord blijft moeten ze ook de ballen hebben om het cordon rond het VB open te breken. Als ik mij niet vergis heeft het VB daar meer recht op dan de NVa.

 • Frank Vekemans

  @ Luc Van Bogaert, heb je er al eens over nagedacht waar dat geld moet gehaald worden voor alles wat jij hier eist, en ik ben ook geld verloren met Arcopar, maar ik kan niet verlangen dat iedere belasting betaler dit verlies mee gaat betalen, dit moet volledig komen van de schuldigen, ACV en CD&V die willen wel dat het vergoed word maar niet uit hun partijkas

 • oswald billiet

  John, het is moeilijk maar iet onmogelijk. Daar is maar één struikelblok, dat confederalisme. Daar is maar één partij die dit wil. Wanneer dat zo blijft, dan blijft het NVA beter aan de kant en wordt een regering gevormd zonder hen. Het gezonde boerenverstand, dat doorgaans zeer nuchter is, kan dit geleuter niet langer begijpen. Hier kan heel zeker een regering gevormd worden zonder al die dwarsliggers en experten. Laat Di Rupo maar doen.

 • Luc Van Bogaert

  Enkel en alleen wanneer N-VA NIET in de federale regering zit, kan er een minimumpensioen van 1500 euro komen en een btw-verlaging terug naar 6 % op elektriciteit. Ook zo kan er waarschijnlijk een vergoeding komen voor de Arco-gedupeerden. De socialisten van PS en Sp.a gaan nooit in een regering treden als dit allemaal niet kan.