John Crombez: "Groen heeft Tommelein burgemeester gemaakt. Het is bij momenten belachelijk”

Sp.a-voorzitter John Crombez.
Jan Aelberts Sp.a-voorzitter John Crombez.
"Niet Bart Tommelein heeft zichzelf burgemeester gemaakt. Groen heeft dat gedaan." Dat heeft de Oostendse sp.a-fractieleider John Crombez vandaag gezegd bij de presentatie van de nieuwe fractie "sp.a - Stadsmakers". Hij vindt het op sommige vlakken zelfs belachelijk dat Groen heeft gekozen voor een "monstercoalitie" en niet voor een samenwerking met de Stadslijst.

"Sp.a - Stadsmakers" heeft de verkiezingen en de coalitievorming nog niet helemaal verteerd, zo blijkt. Crombez stelde vandaag niet enkel zijn nieuwe fractie voor, maar had ook een nota mee met 17 punten waar de Stadslijst en Groen elkaar vonden en die volgens hem verdwenen zijn in het bestuursakkoord van Open Vld, N-VA, Groen en CD&V. 

“Grote prijs van keuze”

"Het is bij momenten belachelijk. Zaken waar Groen bij ons op hamerde hebben plaatsgemaakt voor punten in het akkoord die al door onze coalitie zijn gerealiseerd. Uit dit overzicht blijkt duidelijk hoe omvangrijk de prijs is geweest van de keuze van Groen om persé met Open Vld, N-VA en CD&V te willen samengaan", aldus Crombez. "Groen heeft duidelijk beslist wie er burgemeester van Oostende zou worden. Het enige bindmiddel van de nieuwe coalitie is alle beetjes die samen zijn gelegd tegen de Stadslijst, nog altijd de grootste fractie in Oostende." 

Het enige bindmiddel van de nieuwe coalitie is alle beetjes die samen zijn gelegd tegen de Stadslijst, nog altijd de grootste fractie in Oostende

John Crombez

Crombez gaf ook toe dat er voor de verkiezingen al een akkoord was met Groen en dat tot tien dagen na de verkiezingen beide partijen aan elkaar verbonden waren. "Maar dat is in een paar uur tijd plots helemaal veranderd", aldus de partijvoorzitter. "Voor Groen is het een gemiste kans om een sociaal en progressief akkoord te sluiten in Oostende."

“Haantjesgedrag”

Tijdens de coalitievorming was het wel opvallend hoe Crombez zich roerde in Oostende, terwijl Johan Vande Lanotte, toch kandidaat-burgemeester, opvallend stil en afwezig bleef. "We zijn niet meegegaan in het haantjesgedrag van Bart Tommelein. Na de verkiezingen hebben we bewust gekozen om de gesprekken te leiden door iemand die geen kandidaat-burgemeester was", duidt Crombez. "Maar dit is politiek, en het is wat het is. Vanaf 1 januari gaan we niet meer over ontgoocheling spreken en gaan we op een sterke, constructieve manier oppositie voeren.”

Dit is politiek, en het is wat het is. Vanaf 1 januari gaan we niet meer over ontgoocheling spreken en gaan we op een sterke, constructieve manier oppositie voeren

John Crombez15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Van nieuwenhove

  De ene komt op onder eigen naam ( Patricj Janssens destijds in Antwerpen ) de andere in een stadslijst ... Bestaan er nog echte socialisten ?

 • Jan Boden

  Een reden te meer om te stoppen met die belachelijke stadslijsten en kartels. Schrijf je eigen verhaal en trek daarmee onder je eigen naam naar de kiezer.

 • Dirk Sonck

  Oostende kan er alleen maar op vooruit gaan nu.

 • Fonz Ooms

  Crombez heeft gedeeltelijk gelijk. Het is niet alleen bij momenten belachelijk, het is bijna altijd belachelijk. eén ding zegt hij niet, maar zijn partij is daar nogal dikwijls bij.

 • Frank Van Riel

  Neen Johnneke 't is Van de Lanotte zelf die zich burgemeester-af gemaakt heeft door slecht beleid en te denken dat de positie van de keizer van Oostende ongenaakbaar was. De pandoering die SPA gehad heeft ligt niet aan een andere partij maar aan SPA zelf.