John Crombez: "Elke dag dat er niet bewogen wordt, is stap dichter bij verkiezingen"

John Crombez (sp.a)
photo_news John Crombez (sp.a)
"Elke dag dat er niet bewogen wordt, is een stap dichter bij verkiezingen". Dat heeft gewezen sp.a-voorzitter John Crombez dinsdag gezegd in het VRT-radioprogramma "De Ochtend". 

De piste van nieuwe verkiezingen zingt al enkele weken rond in de Wetstraat. Gisteren liet N-VA-voorzitter Bart De Wever ook openlijk het 'v-woord' vallen. "In mei zijn we een jaar na de verkiezingen. Als er dan nog geen uitzicht is op een regering, zit je toch stilaan in een totaal onvermogen om iets klaar te krijgen. Dan wordt het wellicht onvermijdelijk dat een roep naar nieuwe verkiezingen luider klinkt", aldus De Wever. 

Ook voor gewezen sp.a-voorzitter John Crombez mogen nieuwe verkiezingen niet uitgesloten worden. "Als je zo lang na de verkiezingen bent, en je stelt vast dat men er niet in slaagt een akkoord te maken, dan moet je het terug bij de kiezer kunnen leggen", aldus Crombez. Dat alle partijen, op Vlaams Belang na, huiverachtig staan tegenover nieuwe verkiezingen, mag volgens Crombez geen reden zijn om het niet te doen. 

Over het verloop van de formatie zelf, blijft Crombez erg voorzichtig. Hij merkt alleen op dat de lange informatie-opdracht van het duo Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) weinig veranderd heeft. "De situatie van nu is vergelijkbaar met die van eind november", klinkt het. Volgens Crombez is het ook moeilijk omdat elke toenadering meteen wordt afgestraft. "Als er iemand positief bougeert, is de hunker groot om dat meteen neer te sabelen", aldus Crombez. Daarom is de situatie volgens hem ook zo moeilijk. "Bomen in het bos komen ook niet dichter bij elkaar". 

Crombez drukt ook de geruchten de kop in dat sp.a de plaats van Open Vld zou innemen in de Vlaamse regering als Open Vld federaal uit de boot zou vallen. "Ik begrijp dat sommigen dat verhaal willen gebruiken in onderhandelingen en het is een boeiend verhaal, maar het bestaat niet".

Bekijk of lees ook: Noodplan De Wever: nieuwe verkiezingen in mei. Maar hoe realistisch is dat? 
72 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Boudewijns

  ik hoop dat er niet meer bewogen word.....

 • danny janssens

  Na nieuwe verkiezingen komen de communisten zeker op het voorplan want niemand in Wallonië wil regeren met vb en ook steeds minder met nva. Een federale regering met 80% Walen zit er dik in

 • Harold Anckaert

  Denk dat alleen rechts hier goed zou bij varen!! Dat Blauw vooral en Oranje nog meer zouden verliezen zou voor mij geen verrassing zijn. Blauw is overstag gegaan en Oranje heeft de ganse tijd op de ban gezeten, maar wel niets gedaan!! Rood is een postjes partij geworden waar ze stokken in elkaars wielen zouden steken als geen ander! PLUS dat de burger enkele jaren later terug zal ondervinden dat wij alles bekostigen!!

 • Lea Van Heybeeck

  SPA/PS hebben Vlaanderen jarenlang uitgezogen als vampiers. Alles kon en iedereen die onze grens overstak was welkom. Ondertussen hebben jullie de kassen overal leeggemaakt en jullie zakken vol gestoken. Kijk maar naar alle fraudezaken in de loop der laatste jaren. En nu de "grote" profeet gaan uithangen, terwijl jullie zelf alles hebben geblokkeerd na de uitslag van de verkiezingen. Jullie konden de uitslag niet aanvaarden en wilden allemaal graag aan de macht blijven.

 • Diane De Smedt

  Wat een wijs man!