Johan Vande Lanotte neemt afscheid van nationale politiek

Johan Vande Lanotte.
BELGA Johan Vande Lanotte.
Het zat er al even aan te komen, maar nu hakt voormalig minister en sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte (60) de knoop door. Hij stopt na 28 jaar met nationale politiek, zegt hij vandaag in de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Ik ga mij de komende periode nog stevig mengen in de debatten, maar tot de volgende verkiezingen blijf ik zeker niet", klinkt het. Vande Lanotte wil zich volledig kunnen concentreren op zijn burgemeesterschap in Oostende.

Volgens Vande Lanotte is zijn afscheid al besproken met sp.a-voorzitter John Crombez. Tegen ten laatste eind 2016 wil hij plaats ruimen voor nieuw bloed. "Eind volgend jaar heb ik de helft van de termijn gedaan. Ik heb mijn kiezers dan niet in de steek gelaten, maar ook de vernieuwing van de partij niet tegengehouden."

Daarna wil Vande Lanotte zich volledig concentreren op het burgemeesterschap. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wil hij zich kandidaat stellen, luidt het. "Als de kiezers me dat toelaten, wil ik dat tien jaar lang doen."