Johan Leman: “Je moet in Molenbeek weten waar je als homo hand in hand kan lopen”

Johan Leman.
BELGA Johan Leman.
Johan Leman (72), oud-directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen (CGKR), reageert in De Standaard scherp op de kritiek van VRT-journalist Riadh Bahri, die overweegt het voor hem vuile en intolerante Molenbeek te verlaten. Homo’s moeten weten op welke plaatsen ze hand in hand kunnen lopen en waar niet, argumenteert Leman. Ook vrouwen met een kort rokje moeten volgens hem niet naïef zijn: “In sommige buurten zullen ze schunnige opmerkingen krijgen. Ik zou het niet uitlokken.”

Forse en opvallende taal van Johan Leman, voorzitter van het integratiecentrum Foyer, dat vijftig jaar bestaat. “Een boze tweet sturen is te makkelijk”, is zijn reactie op VRT-reporter Riadh Bahri, die zich op straat in Molenbeek naar eigen zeggen niet durft te uiten als homo. “Ik zal ook eens provoceren”, zegt hij in De Standaard. “Ik heb liever dat bepaalde progressieve Vlamingen niet naar Molenbeek komen.” Leman vindt dat je niet alleen naar Molenbeek kan komen om een goedkoop huis te scoren. “Je weet dat je er ook enkele lasten moet bijnemen”, zegt hij.

Hij noemt dat zelf een “pragmatische” aanpak in zijn streven naar aanvaarding van homoseksualiteit en van zomerrokjes door iedereen. Zo pleit hij ervoor de plaatsen in Molenbeek waar homo’s en kortgerokte dames nu al wél zichzelf kunnen zijn, uit te breiden. Met Foyer vragen ze ook vrouwen die hun gezicht te fel bedekken om een eenvoudige hoofddoek te dragen en zetten ze bewust vrijwilligers in van wie iedereen weet dat ze gay zijn. “Tracht Molenbeek te begrijpen en aan te voelen wat mogelijk is”, vat hij het samen in De Standaard.

Kritiek

Lemans uitspraken lokken felle kritiek uit op sociale media. Filosoof en auteur Maarten Boudry vraagt zich bijvoorbeeld af wat de reactie zou zijn als Leman “had gezegd dat zwarte mensen maar niet in het hagelwitte Houthulst moeten komen wonen, of althans niet openlijk op straat lopen, want dat is ‘uitlokking’”.

Ook Riadh Bahri zelf reageert scherp op de uitspraken van Leman. “Dit kan je niet geloven? Echt niet? Het staat er echt”, drukt hij zijn verbazing uit op Twitter. “Ik moet maar verhuizen als homoseksueel uit Molenbeek, dat is de boodschap. We moesten hier maar niet komen wonen. Het is definitief voorbij, de hoop die ik koester voor deze gemeente. Wij moeten juist niet begrijpen dat je slaag krijgt omwille van wie je bent. De anderen moeten begrijpen dat we 2019 zijn, en dat dit België is. Niet Saudi-Arabië. En als je wil streven naar het feit dat iedereen in Molenbeek gewoon eens normaal doet, begin je niet met slachtoffers van homofobie en seksisme te culpabiliseren in een nationale krant.”
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  Een plaats waar u ook al niet meer moogt komen al is het hand in hand met iemand op wie u kan rekenen en die u vertrouwt, wat niet van iedereen kan gezegd worden of u krijgt een mep als bedankt!

 • Denis Stock

  Uit welke hoek komt die onverdraagzaamheid dan wel?

 • Dirk Van Bael

  Gelijkheid is in eerste instante het recht om anders of verschillend te zijn, we zijn gelijk als onze verschillendheid als gelijk wordt herkend. Discriminatie bestaat als gelijk ongelijk wordt behandeld, of omgekeerd. De ongelijke behandeling van gelijk is gerechtvaardigd als de ongelijke behandeling een legitiem doel wil bereiken, daarbij mag de veroorzaakte ongelijkheid zich niet disproportioneel verhouden t.a.v. het doel, en moet de ongelijkheid de enige weg zijn tot doelbereik..

 • Patrick Van Bogaert

  Die Leman heeft last van een zonneslag je moet overal hand in hand kunnen lopen laat ieder leven zoals hij/zij wil en dragen wat men wil.

 • Dirk De Meyer

  Je moet hier overal, als wie dan ook, vrij kunnen rondlopen... Wie je ook bent en wat je ook draagt.... Dat is mijn standpunt... Maakt in onze maatschappij in principe toch niet uit... Staat volgens mij zelfs in de grondwet!!