Ga naar de mobiele website
^ Top

Johan Devriendt derde keer voor assisen voor zelfde misdaad

Johan Devriendt mocht zijn vorige assisenproces in juni vorig jaar in vrijheid bijwonen. Enkele dagen voor het arrest kwam hij niet meer opdagen in de rechtbank. Hij werd enkele dagen later in Ciney opgepakt.
BELGA Johan Devriendt mocht zijn vorige assisenproces in juni vorig jaar in vrijheid bijwonen. Enkele dagen voor het arrest kwam hij niet meer opdagen in de rechtbank. Hij werd enkele dagen later in Ciney opgepakt.
Johan Devriendt staat vanaf maandag voor de derde keer voor een assisenjury, voor dezelfde misdaad, voor hetzelfde hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven. De 46-jarige gewezen politie-inspecteur werd in juni 2016 schuldig bevonden aan moord op zijn vriendin Christel Van Bourgogne (29) in Linkebeek in augustus 2003. Het derde proces handelt alleen over de strafmaat. Het is een verzet tegen een veroordeling bij verstek tot levenslang.

Driemaal verschijnen voor assisen is al uitzonderlijk. Driemaal voor dezelfde misdaad al helemaal. Het overkomt Johan Devriendt, die er zelf meer dan één hand in heeft. De ex-inspecteur put alle rechtsmiddelen uit, nationaal en Europees. Daardoor kent hij bijna veertien jaar na de feiten nog altijd zijn definitieve straf niet.

Johan Devriendt belde in de ochtend van 25 augustus 2003 naar zijn collega's van de zone Brussel-hoofdstad-Elsene. Zij spoedden zich naar zijn appartement in Linkebeek, waar zijn partner Christel Van Bourgogne het leven had gelaten door een gemikt schot tussen de ogen. Met het dienstwapen van Devriendt. Zelfmoord, beweerde hij. De onderwijzeres zou aan een depressie geleden hebben door ziektes in de familie en een onzekere toekomst aan de vrije basisschool van Ukkel.

De politiecommissaris die het levenloze lichaam aantrof op het bed in de slaapkamer, veegde vanuit zijn ervaring de zelfmoordversie van Devriendt van tafel. Zelf houdt de gewezen agent tot vandaag zijn onschuld staande. Hij probeerde naar eigen zeggen tevergeefs het pistool uit haar handen te grijpen, toen ze dat met de rechterhand op haar voorhoofd gericht had.

Lichaam verlegd

Het slachtoffer werd aangetroffen met de linkerarm onder het hoofdkussen en in foetushouding, wat volgens de onderzoekers zelfmoord uitsloot. Maar na de eerste vaststellingen door de interventieploeg werd het lichaam verlegd. Dat blijkt uit een fotografisch verslag van het lab van de wetenschappelijke politie.

Bij het fatale schot werd de huls van het wapen uitgeworpen. Aanvankelijk werd gesteld dat zoiets onmogelijk is als er contact was tussen de handen van het koppel. Nader ballistisch onderzoek met configuraties bij schietproeven sprak die bewering tegen.

Het onderzoek naar de kruitsporen op de handen van Devriendt en Van Bourgogne bracht geen uitsluitsel. De sporen op hun handen waren te vaag om te bepalen wie uiteindelijk geschoten had. Bij DNA-onderzoek van zeventien stalen werd het profiel van het slachtoffer teruggevonden op zowel de slede als de kolf van het pistool. De conclusie van het verslag luidt dat Van Bourgogne zeker de kolf van het pistool heeft vastgehad.

Liftende Braziliaanse vrouw

Het motief kan in de relationele sfeer liggen. Twee maanden voor het overlijden stopte Devriendt in Beersel voor een liftende Braziliaanse vrouw. Het begin van een stomende relatie, die bleef duren tot 2012 en Devriendt een dochter schonk. Begin vorig jaar huwde hij met haar ex-schoonzus.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Devriendt de depressieve toestand van zijn partner geveinsd, tot en met een afscheidsbriefje. Christel Van Bourgogne hield haar privéleven op slot voor haar naaste omgeving, maar het ontbrak haar niet aan levenslust.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug