Johan Danen: “In Vlaanderen gaat 17 procent van het drinkwater verloren”

Kraanwater.
Shutterstock Kraanwater.
In Vlaanderen gaat ongeveer 17 procent van het drinkwater "verloren", of zowat 197 miljoen liter per dag. Dat meldt Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Danen (Groen) zaterdagavond op basis van het VMM-rapport Drinkwaterbalans voor Vlaanderen 2018.

Het gaat daarbij vooral om lekverliezen (97 procent). Uit het rapport blijkt volgens Danen ook dat het percentage aan niet-geregistreerd verbruik jaarlijks toeneemt in Vlaanderen.

"Wat vooral opvalt: dit niet-geregistreerde verbruik schommelt sterk tussen de verschillende drinkwatermaatschappijen en vooral De Watergroep (24,1 procent) en Farys (20,9 procent) vallen hierbij in negatieve zin op", zegt Danen. "Pidpa scoort met 10,1 procent goed. 

De stijging van de niet-geregistreerde verliezen bij De Watergroep is bovendien meer uitgesproken dan bij de andere drinkwatermaatschappijen. Ook als je rekening houdt met de karakteristieken van de leidingen is dit een hoog getal."

Danen stelde, nog voor de drinkwaterproblemen in Overijse (De Watergroep), al een schriftelijke vraag over de problematiek. Volgens de volksvertegenwoordiger dringen investeringen in het net zich op om "die gigantische waterverliezen" naar beneden te kunnen halen.

Lees ook: Dirk Draulans: “Als we weer zo’n zomer krijgen als vorig jaar, zitten we in de shit” (+)
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  Dit zou eens snel opgelost zijn. Drinkwater enkel op bepaalde uren. Tijdens de dagen is iedereen aan het werken 's morgens van 6 tot 8, 's middags van 11 tot 13, en 's avonds van 17:30 19:30. en enkel die nachttarief heeft van 23 to 0100 uur. Een goed huishouden heeft ook zo'n plannen. alleen de grootverbruikers worden dan aangepakt.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Ik gebruik het water voor keuken, vaatwasser en bad. Voor andere zaken zoals sproeien, auto wassen of andere zaken buiten, enkel met het water van de regenwaterput

 • josep duhamel

  hoeveel ministers zijn bevoegd voor het waterbeleid. 9 stuks voor mondmaskers?? hoeveel zijn het er deze keer?

 • anna vandenberg

  raf peeters, de Belg is verslaafd gemaakt aan welbevinden. Regent het een dag, dan willen ze op vakantie, één dag zon dan willen ze een zwembad. Hebben ze een mindere dag dan is er een zieleknijper of een pilletje. Veel Belgen leiden aan een luxe probleem en kunnen niet meer tevreden zijn met een goede gezondheid een job en genieten van de dagdagelijkse dingen. Het is te laat, mensen willen zonder veel inspanning een luxeleven en sluwe populistische partijen spelen daar handig op in.

 • Patrick Rasschaert

  En dan wordt verboden om 2 emmers water te nemen om je auto te wassen. Begrijpe wie kan