Joëlle Milquet wordt speciaal adviseur Europese Commissie

Joëlle Milquet.
Photo News Joëlle Milquet.
Oud-minister Joëlle Milquet is vandaag door de Europese Commissie aangesteld als speciaal adviseur van voorzitter Jean-Claude Juncker. Ze zal hem advies verlenen over hoe slachtoffers van misdaden, waaronder terrorisme, beter vergoed kunnen worden.

Milquet wordt in de mededeling van de Commissie geloofd om haar uitgebreide beleidservaring op zowel nationaal als regionaal en lokaal niveau en haar expertise op het vlak van justitie en mensenrechten. De cdH-politica was tussen 2008 en 2014 minister in de federale regering, waar ze eerst bevoegd was voor Werk en later voor Binnenlandse Zaken, Migratie en Gelijke kansen. Later trad ze toe tot de regering van de Franse gemeenschap.

Als adviseur van voorzitter Juncker moet Milquet de Commissie bijstaan in de implementering van de bestaande regels voor de vergoeding van misdaadslachtoffers. "Die vergoeding wordt vaak bemoeilijkt door de complexiteit en verscheidenheid aan nationale compensatieregelingen", luidt het. Ze zal onder meer onderzoeken hoe slachtoffers hun vergoeding sneller kunnen krijgen en hoe dat over de verschillende lidstaten "eerlijker" kan verlopen.

Milquet zal onder meer onderzoeken hoe slachtoffers hun vergoeding sneller kunnen krijgen en hoe dat over de verschillende lidstaten "eerlijker" kan verlopen

Milquet zetelt momenteel in het Brussels parlement en zal deeltijds aan de slag gaan als adviseur van de Commissie. Het gaat om een onbezoldigde functie.

Belangenvermenging

Tegen de voormalige minister loopt nog een onderzoek wegens mogelijke belangenvermenging - een zaak die haar dwong tot ontslag als minister van Onderwijs in de gemeenschapsregering. Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde vandaag niet ingaan op de vraag of ze kan aanblijven als ze veroordeeld zou worden.
101 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald V R

  Speciaal adviseur ? Wat weet zij over die zaken ? Enkel kassa kassa !

 • andre wouters

  Wanneer is er examen, ik heb daar nog niets van gelezen?

 • jef vermeulen

  Ik ben geen communist maar nu heb ik toch ook iets van 'Volkeren alle landen, verenig u' en kom in opstand tegen zoveel hoon tegenover het Europese volk. Moeten wij nu echt de gigantische weddes en rijkelijk leven van enkelen blijven sponseren ?

 • paul van de velde

  Waarom we voor dat EU gedrocht moeten stemmen is me een raadsel. We weten zelfs niet wat het Europees programma is naar de toekomst toe. Volgens mij is het een piramidesysteem dat er voor zorgt dat de uitgerangeerde politici nog een aangename (les: rijkelijk betaalde) oude dag hebben, betaald door de hardwerkende Europeaan.

 • ron vdw

  Een onbezoldigde positie waarbij zij dan een riante onkostennota kan inbrengen en op deze manier toch nog lekker kan graaien.Ik zie haar nog niet gratis en voor niks de wereld rond reizen.En werken voor Jean-Claude Juncker? Hopelijk geraakt ze niet aan de drank....Alhoewel die ook wel voor niks zal zijn zeker?