Jobstudenten kunnen gewerkte dagen voortaan checken op hun smartphone

gettyimages.be
Jobstudenten kunnen voortaan via een app volgen hoeveel dagen ze nog kunnen werken tegen verminderde sociale bijdragen. Iets wat nog handiger wordt wanneer de berekening in uren zal gebeuren. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) lanceerde de applicatie vandaag op de VUB-campus in Etterbeek.

Studenten mogen elk jaar vijftig dagen werken tegen verminderde sociale bijdragen. Vanaf dag 51 werken ze aan de normale bijdragen. Sinds 2011 konden jobstudenten hun teller al in 'real time' nakijken op www.studentatwork.be, nu kan dat ook via een gratis app. Ook een attest met gewerkte uren maken voor hun werkgevers kan er met enkele klikken.

Op een totaal van zowat 450.000 jobstudenten werden in 2013 al bijna tweehonderdduizend attesten gedownload via de website. Studenten gingen er ook ruim 335.000 keer hun dagenteller consulteren, aldus De Block. Alles samen waren de jobstudenten dat jaar goed voor 9,98 miljoen aangegeven dagen. Het leverde hen samen ruim 713 miljoen euro aangegeven loon op.

Voor De Block is de 'real time' dagenteller een mooi voorbeeld van "e-government". De app zal bovendien nog aan belang winnen, eens de gewerkte studentenarbeid per uur geteld zal worden. Een piste die in het federaal regeerakkoord wordt geopperd om werkgevers en studenten meer flexibiliteit te bieden. Een halve dag werk wordt vandaag immers nog geteld als volledige dag.

RSZ-topman Koen Snyders ziet het studentensysteem ook als een mooie testcase. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid bouwt dezer dagen volop aan een loopbaandatabank waarin werknemers een online overzicht krijgen van alle informatie over hun carrière, inclusief lonen, arbeidstijden en pensioensituatie. De Student@work-app is voor hem dan ook "een eerste belangrijke stap richting mobiel e-government in de sociale zekerheid".