Joachim Coens (CD&V) pleit voor ‘coronacoalitie’: “Crisis vergt maatregelen van slagkrachtige regering”

BELGA
CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft in ‘De Ochtend’ op Radio 1 gepleit voor een ‘coronacoalitie’. “Een crisis als het coronavirus heeft een enorme economische impact en vergt maatregelen van een slagkrachtige regering”, zei Coens.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hoe die regering er precies moet uitzien, is nog onduidelijk, maar CD&V blijft pleiten voor een “stabiele regering”. “Misschien kunnen we eens spreken over een coronacoalitie van zij die daar iets willen aan doen, van wie de begroting op orde wil zetten, de competitiviteit wil aanpakken en de koopkracht van de mensen wil verbeteren", zei Coens nog.

In de aanslepende zoektocht naar een nieuwe federale regering gaf koning Filip vorige week woensdag een opdracht aan Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR). Zij moeten “de nodige politieke contacten leggen met het oog op de vorming van een volwaardige regering”. Dewael en Laruelle zeiden dat ze in alle discretie wilden werken en waarnemers zeggen dat ze vooral rust moeten brengen na de veto’s en afwijzingen.

Coens verklaarde dat Dewael en Laruelle deze week contacten hebben gehad. Hijzelf heeft alvast een gesprek met hen gehad, zei hij in ‘De Ochtend’. CD&V blijft beschikbaar voor gesprekken, maar blijft tegelijkertijd pleiten voor een meerderheid aan elke kant van de taalgrens, zei Coens nog. De missie van Coens’ partijgenoot Koen Geens liep precies twee weken geleden af nadat PS-voorzitter Magnette de piste van een regering met N-VA andermaal afwees. CD&V, die aanstuurt op een regering met Vlaamse meerderheid en dus met N-VA, reageerde bijzonder gepikeerd op die afwijzing. De Vlaamse christendemocraten passen op hun beurt voor een zogeheten “Vivaldi-coalitie” (met socialisten, groenen liberalen en christendemocraten, maar zonder N-VA).

Rechtvaardige fiscaliteit

De CD&V-voorzitter wil ook meer rechtvaardige fiscaliteit nu opnieuw blijkt dat er nog steeds vele miljarden vanuit België naar belastingparadijzen stromen. Coens wil bekijken welke aanbevelingen uit de parlementaire commissie rond de PanamaPapers nog uitgevoerd kunnen worden. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zegt het eens te zijn met Coens. “172 miljard in belastingsparadijzen is niet rechtvaardig. Steeds bereid om samen te kijken hoe we dit samen kunnen aanpakken”, aldus Rutten op Twitter.

Vlaams Belang noemt ‘Coronacoalitie’ “doorzichtig en vals”

Vlaams Belang zegt teleurgesteld te zijn in de “doorzichtige en valse” communicatie van Coens. De partij ziet “een uitgekookte opening naar een coalitie zonder Vlaamse meerderheid”. “Het lijkt er meer en meer op dat de CD&V stoer theater heeft gespeeld de afgelopen weken“, luidt het bij Vlaams Belang. De partij klopt nogmaals op tafel om nieuwe verkiezingen te organiseren.
217 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Kelly Verlinden, stop met sprookjes uit uw duim te zuigen. Het begrotingstekort was al zwaar opgelopen nog vóór N-VA in de regering zetelde. En met een béétje medewerking van de trado-partijen was dat tekort zo goed als weggewerkt geweest. Maar ze verkozen de Marrakesh-premier te volgen die aan de goeie kant van Europa wilde staan. Toen stond de teller reeds op 0.9% en liep daarna op naar 2.5%.

 • Christian Alex

  We hebben intussen kennis genomen van de 180 voorstellen van belastingverhogingen (meestal afschaffen van aftrekken genoemd) die de hoge raad voor financiën heeft klaargestoomd. Van enig besparingsvoorstel is van geen enkele partij of geen enkel politiek niveau iets te horen. Een nieuwe regering, nee bedankt.

 • Chris Devlaeminck

  Rutten was tenminste zo eerlijk om er voor uit te komen wat ze wilde. Een federale regering zonder de N-VA en liefst zelf premier. De CD&V blijft pleiten voor een meerderheid aan elke kant van de taalgrens maar zal tenslotte in een federale stappen zonder. Reden zal zijn, het land moet gered worden. Dat zal pas hypocriet zijn.

 • Robert De Fruytier

  De CD&V heeft het nog altijd niet begrepen!

 • Kelly Verlinden

  Fons Casteel, stop met zo een sprookjes uit uw duim te zuigen. Het begrotingstekort was al zwaar opgelopen onder NVA en nog was er de beslissing om voor miljarden F-35's aan te schaffen wat het nog erger maakt. Die 18 miljard tekort komt er echt niet op 6 maanden tijd.