Jeugdvoetbal 30 procent duurder in vijf jaar

Jeugdvoetbal is in vijf jaar tijd ruim 30% duurder geworden. Dat blijkt uit een bevraging van deze krant bij 100 clubs in alle afdelingen. In 2014 kostte een jaar ‘sjotten’ nog gemiddeld 231 euro, komend seizoen al 303 euro. Vooral de kleinere clubs hebben de prijzen stevig opgetrokken - tot meer dan 500 euro per jaar.

Het zijn maar een paar voorbeelden: het lidgeld van VC Bekkevoort steeg van 100 naar 200 euro, dat van Rita Berlaar van 155 naar 205 en dat van KCV Nieuwpoort van 175 naar 270. In vijf jaar kwam er in Vlaanderen gemiddeld 72 euro bij, bij clubs op alle niveaus van het jeugdvoetbal. De reden? Alles is duurder geworden: de elektriciteit, het water, het onderhoud en de aanleg van (kunst)grasvelden, de trainersvergoedingen.

Opvallend: de kleine clubs, die op interprovinciaal niveau spelen, worden even duur als profteams. Sommige uitschieters vragen zelfs méér dan clubs als Sint-Truiden of Antwerp. Zo kost een jaar voetballen bij Racing Club Gent 585 euro, bij Olsa Brakel 525 euro en bij Tempo Overijse 480 euro. “Misschien moet er eens nagedacht worden over een maximumfactuur”, oppert een voorzitter.

Voetbal Vlaanderen, dat verantwoordelijk is voor het amateurvoetbal, kijkt verbaasd naar de cijfers, maar voelt niet meteen de noodzaak om in te grijpen. “Het is de verantwoordelijkheid van de clubs om hun budget rond te krijgen en dit correct te doen. Tegelijk blijft het belangrijk dat er niemand uit de boot valt: voetbal moet voor iedereen toegankelijk blijven.”

Vlaams sportminister Muyters (N-VA) wil, na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering, een gesprek met Voetbal Vlaanderen. “We moeten kijken hoe we excessen kunnen vermijden.”

De vijf zonen van Nico voetballen allemaal en dat kost een fikse duit. Lees het hele artikel in onze abonneezone. Proef nu 5 weken gratis.
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacob Wassenaar

  Laten we terug een piramidemodel invoeren: een brede basis maken een een smalle top. De top verdient veel centjes met transfers. Laat bij elke transfer een deel geld vrij komen voor de eerdere clubs waar de betreffende speler zijn jeugdopleiding heeft gehad. Dan kunnen ook kleinere clubs rekenen op meer inkomsten. Het voetbal als zodanig is duurder geworden met de tijd en dus zijn de kosten hoger. Mensen kunnen al wel gebruik maken van sociale tarieven in de sport voor zover ik weet.

 • Jan De Bisschop

  Schabouwelijk duur, puur misbruik en afzetterij.

 • Jean Emare

  De prijs is vooral te danken aan de bondskosten.. en voor wat? Voor zichzelf te verrijken. Als je nagaat hoeveel dubieuze boetes er worden uitgegeven ed. Je houdt het niet voor mogelijk. Verder mag men eindelijk ook iets doen aan die belachelijke lonen van 1-3e provinciale voetballers. Sommige verdienen meer dan 1000 euro in het zwart bij. Dat is toch te gek voor woorden. dat 'niveau'?!

 • emil ledure

  Er zit verzekering in , De uitrustingen moeten betaald worden, Het geen dat ze gratis krijgen bij het inschrijven ( kousen - training - enz) het aankopen van atributten dat ze nodig hebben om training te geven . trainers moeten betaald worden ( bij sommige ploegen een almoeske). enz. En als de ouders willen hebben dat hun zoon zal voetballen weten ze dat toch op voorhand dan ze moeten betalen. Maar den èène ploeg is dan anderen niet.

 • joseph lemmens

  Er zijn kinderen die de voetbalsport niet meer kunnen beoefenen omdat het te duur is. In het jaar 1993 kreeg de scholierenploeg van Wiemesmeer 2 x per week training van Ronny Vangeneugden en de deze betaalden jaarlijks € 0 lidgeld. Inkomsten kwamen van tornooien. Wat doet de voetbalbond voor de kinderen die geen lidgeld kunnen betalen of waar meerdere kinderen voetballen in een gezin! De meeste sportvelden en sportinfrastructuur worden dan ook nog eens op kosten van de gemeenschap betaald