Jeugdrechters dreigen ermee jeugddelinquenten vanaf maandag vrij te laten

Hollandse Hoogte / Peter Hilz
In een brief aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dreigen de Brusselse jeugdrechters ermee om vanaf maandag alle minderjarige criminelen vrij te laten. Dat bericht La Dernière Heure vandaag. In hun brief beklagen de rechters zich over het gebrek aan personeel, voornamelijk griffiers, waarmee ze al jaren te kampen hebben. Het kabinet van minister Geens liet in een reactie aan Belga weten dat het zich bewust is van het “ernstige”  personeelstekort bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Begin juli staat er een overleg gepland.

“Bij gebrek aan een onmiddellijke versterking van het personeel, zien wij ons genoodzaakt om vanaf 29 juni voorrang te geven aan de zorg voor minderjarigen in gevaar zonder onze verantwoordelijkheid te nemen voor jeugddelinquenten die naar ons worden doorverwezen”, stellen de rechters in hun brief aan minister Geens. “Nooit eerder was het aantal griffiers en personeelsleden zo laag.” Volgens de rechters is er momenteel een tekort van vijf griffiers. “Tijdens de hele coronacrisis hebben de personeelsleden, de griffiers en de magistraten nochtans alles op alles gezet om de rechtbank te laten doorwerken”, klinkt het verder.

Volgens La Dernière Heure hebben de griffiers het werk vandaag voor 59 minuten neergelegd. 

“De situatie van het gerechtelijk personeel bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel is inderdaad ernstig”, erkent het kabinet van Koen Geens in een reactie aan Belga. De bezettingsgraad bedraagt ​​momenteel 79%. “We zijn ons bewust van de situatie”, klinkt het.

Personeelsverloop

Er werd al versterking beloofd. Zo lopen er momenteel 45 procedures voor de aanwerving van griffiers en vorig jaar werden ook 21 vacatures opengesteld voor administratief personeel. Met deze 66 mensen zou de bezettingsgraad oplopen tot 90 procent, maar het invullen van de functies verloopt moeilijker en trager dan verwacht, betreurt het kabinet. Bovendien zijn er veel afwezigheden als gevolg van ziekte onder het personeel en is er een groot personeelsverloop.

Gezien de hoogdringendheid werd in maart overeengekomen om 17 contractuele werknemers aan te nemen, waarvan de aanwerving sneller kan verlopen dan voor de statutaire personeelsleden. 

De vakbonden van het rechtbankpersoneel hebben de problematiek al aangekaart en begin juli staat er een overleg met de vakbonden gepland, aldus het kabinet Geens. Een officiële datum is er echter nog niet.
85 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • RONNY DE PETTER

  Nu is gebleken dat de heer Geens niet de juiste minister van justitie blijkt te zijn, enkel bla bla bla.

 • mark germanus

  Beter een nieuwe strenge minister van Justitie benoemen en de straffen aanpassen maw jeugdcriminelen vastzetten tot hun 21 jaar. Een budget vrijmaken voor aanbouw van 2 of 3 jeugdgevangenissen min.capaciteit 2000 man Geen toegang tot GSM,PC,Internet,TV enz.06.00h op en 22.00 slapen.Bezoek éénmaal per 3 maanden voor 1 uur achter glas. Totale heropvoeding.

 • Louis Rummens

  Werk een beetje harder zoals de gewone werkman !!

 • Jan Paulussen

  Grifiers tekort?!... Ooit al gehoord van een bandopnemer? of wie weet mp3 recorder? Nietw moeilijk dat we hoge belastingen betalen... Er zijn helemaal geen grifiers te kort: Er is tekort aan modernisering!

 • Anna Pauels

  Geens heeft bij justitie niks gepresteerd : nog altijd lange wachttijden, rampzalige gebouwen, te weinig personeel enz. Die heeft nu eens NIKS gepresteerd !