Jef Vermassen linkt RAW13 met internationale gangsterbende

BELGA
Op het assisenproces in Brugge tegen vier leden van de Oostendse hiphopbende RAW13 heeft de advocaat van het zwaargewonde slachtoffer Karim M'Hedhebi (40) zijn pleidooi gehouden. Meester Jef Vermassen vergeleek RAW13 met de internationale gangsterbende MS-13.

De Mara Salvatrucha werd in de jaren 80 in Los Angeles opgericht door vluchtelingen uit El Salvador. "Dat groepje mensen is uitgezwermd over Noord-Amerika, Midden-Amerika, Spanje en zelfs België. Het is de meest gekende en meest gevreesde bende ter wereld", aldus meester Jef Vermassen. De gelijkenis met de Oostendse rapgroep RAW13 is volgens de advocaat treffend. "De leden tatoeëren ook een 13 als teken van samenhorigheid. Die groepen worden gesteund of geleid door artiesten met hun eigen muziek."

Volgens meester Vermassen hebben de beschuldigden zich ook voor het plegen van de feiten gespiegeld aan MS-13. "Angst is de doelstelling van de vereniging, dat is vreselijk. Ze gebruikten ook machetes. Iedereen wist wat er ging gebeuren. Het was bijna een paramilitaire actie. 1 minuut 46 seconden, van een Blitzkrieg gesproken." Robin Van Bossuyt bekeek de steekpartij vanuit zijn wagen. "De generaal vecht niet in de voorste linies, hij leidt de troepen vanop de achtergrond."

In de weinige liedjes van RAW13 ziet de advocaat van Karim M'Hedhebi meerdere verwijzingen naar de feiten. "Met heel de kliek op jacht tot de missie is volbracht, zingt hij. Als dat niet profetisch is." Op de clip van het nummer dat Van Bossuyt na zijn vrijlating maakte, staat een teken afgebeeld dat honden niet toegelaten zijn. "Net als in café Apropoo. Misdaad heeft ook een symboolfunctie, dat is een duidelijke verwijzing naar het feit dat ze het territorium hebben ingepalmd."

Tenslotte schetste meester Vermassen ook een beeld van de feiten die zijn cliënt troffen. "Wat heeft hij die lafaards gedaan? Ze kenden elkaar zelfs niet. Hij vlucht, maar het bloed trok hen aan. En als hij dan op de grond ligt, zijn ze daar samen om het werk af te maken." Door de zeven messteken ondervindt M'Hedhebi nog steeds problemen op zijn werk en heeft hij meerdere littekens. "Alle dagen ziet hij in de spiegel die wonden en moet hij aan die vier paljassen denken."

De feiten hadden een zware impact op het leven van het slachtoffer. Hij werd verlaten door zijn vriendin en kampt nog steeds met slaapstoornissen. "Jullie vier hebben de stekker uit zijn leven getrokken. Hij doet zijn best, maar het zal nooit meer zijn zoals vroeger. Het is een teddybeer met veel eelt op zijn handen, maar vooral op zijn ziel. Zijn vertrouwen in de mensheid is ongelooflijk geschaad."

Deze namiddag komen de andere burgerlijke partijen en het openbaar ministerie nog aan het woord.