Jef Hoeyberghs verliest rechtszaak

Plastisch chirurg Jef Hoeyberghs heeft van de Hasseltse correctionele rechtbank ongelijk gekregen in een dossier waarbij hij twee vrouwen, de Orde der Geneesheren en twee artsen verbonden aan de Orde, had gedagvaard wegens laster en eerroof. De vijf partijen zijn door de rechtbank vrijgesproken. Hoeyberghs zelf was niet persoonlijk aanwezig. Hij moet een rechtsplegingvergoeding van in totaal 6.000 euro betalen.

Laster en eerrroof
Hoeyberghs had de vijf partijen gedagvaard wegens onder meer laster en eerroof, het schaden van zijn goede naam en het schenden van de privacy. De twee vrouwen hadden in het verleden een klachtenbrief naar de Orde der Geneesheren gestuurd na de uitzending van het VTM-programma "Recht van Antwoord", waarin Hoeyberghs hevig tekeerging tegen huidig Vlaams minister Kathleen Van Brempt.

Toen Hoeyberghs in Limburg op de provinciale raad van de Orde geconfronteerd werd met de klacht, zei hij dat hij de mening van de vrouwen respecteerde. Pas toen hij geschorst werd, had hij volgens de rechtbank wel problemen met de houding van het duo.

Doelbewust spektakel
Over zijn tv-optreden zei Hoeyberghs dat het een doelbewust spektakel was dat hij gerepeteerd had. De rechtbank oordeelde dat Hoeyberghs de media gebruikte om zijn standpunten duidelijk te maken en dat hij kon verwachten dat anderen zich vragen zouden stellen over zijn optreden. Er was dus geen sprake van laster en eerroof.

Hieronder nog eens de beelden van de intussen beroemde scène uit "Recht van Antwoord". De kwaliteit is niet optimaal, maar het betoog van Jef Hoeyberghs spreekt voor zichzelf. (belga/gb)