Jean-Pierre Van Rossem riskeert drie jaar cel voor fiscale fraude

Jean-Pierre Van Rossem (archiefbeeld)
Jean-Pierre Van Rossem (archiefbeeld)
Het Brusselse parket vraagt een gevangenisstraf van drie jaar tegen Jean-Pierre Van Rossem voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. 

Volgens het parket leidde de 73-jarige ex-beursgoeroe en -volksvertegenwoordiger jarenlang een verborgen luxeleven, mogelijk met geld dat hij in Zwitserland verborgen had en afkomstig was van zijn Moneytron-systeem. Van Rossem ontkent alle tenlasteleggingen en zijn advocaat vraagt de vrijspraak.

Het onderzoek naar Van Rossem ging in 2010 van start toen de antiwitwascel verdachte transacties zag op de rekening van Van Rossems toenmalige Russische vriendin, zijn zoon en zijn bedrijf. Het ging om cash stortingen van aanzienlijke bedragen, weliswaar opgedeeld in kleine schijvenen. Eenmaal het geld gestort, werd het weer cash afgehaald, vaak in vreemde munt.

Verder onderzoek wees uit dat Van Rossem, die officieel enkel een klein pensioen geniet, en zijn partner er een dure levensstijl op nahielden. Zo was er sprake van luxueuze reizen naar het buitenland. Het koppel had in België ook een villa en dure wagens gekocht en at in sterrenrestaurants. Alle facturen werden steevast contant betaald.

Zwitserse rekeningen

Het parket is ervan ovetuigd dat het geld geen legale oorsprong heeft en vermoedt dat Van Rossem nog geld verborgen hield uit zijn oude Moneytron-systeem. Daarmee had hij in de jaren tachtig miljarden euro's opgehaald bij rijke beleggers, die hij riante winsten voorhield. Het geld werd echter versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandde in het criminele circuit. Van Rossem kreeg er vijf jaar cel voor, maar het geld zelf werd nooit teruggevonden.

Volgens Van Rossems advocaat kan het parket ondanks een jarenlang onderzoek de vermoedens niet hard maken en zit er geen enkel bewijs van fraude in het dossier. De rechtbank doet uitspraak op 26 oktober. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fonz Ooms

  Praten jean pierre, praten. Je hebt niks te verliezen !

 • werner Van der Kelen

  Geens zal het eens onderzoeken, dus komt er niks van in huis zoals gewoonlijk

 • Danny Peeters

  Hij was in die tijd ne slimme mens van rossem en da hebben ze in de politiek niet kunnen verdragen en daarom blijven ze maar zoek tot ze iets vinden .

 • guido vermeyen

  Riskeerd...daar zijn ze weer met "riskeerd"...horen dat ook hele dagen op TV..tot puntje bij paaltje komt en er niks gebeurd....is opgelost zoals een file oplost.

 • Paul Boutsen

  Die heeft destijds ook de traditionele politiek aangepakt, en zal er tot op het einde der dagen voor aangepakt worden.