Jean-Marie Dedecker: "Ik begrijp de aanbidding van de virologen niet. We zijn wereldkampioen in het aantal doden”

Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews
“De virologen hebben de macht overgenomen en de politiekers doen in hun broek van schrik.” Jean-Marie Dedecker neemt in De Zondag geen blad voor de mond wanneer hij het over het exit-beleid van de regering heeft. Premier Sophie Wilmès (MR) noemt hij een “takkewijf”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dedecker, burgemeester van Middelkerke en onafhankelijk Kamerlid, spreekt over dictatoriale virologen. “Ik begrijp de aanbidding van de virologen niet. We zijn wereldkampioen in het aantal doden, hé. Dat zorgt voor grote imagoschade. Het zal nog even duren voor de Japanners weer naar Brugge komen. Ik heb me zó vaak kwaad gemaakt in deze crisis. De virologen hebben de macht overgenomen en de politici doen in hun broek van schrik. Het exit-beleid is wispelturig en dwaas. Dansen op een trouwfeest mag niet, met vierhonderd op een vliegtuig mag wel.”

Dedecker haalt ook het voorbeeld aan van de tweedeverblijvers waar heel wat om te doen was. “Het was fout van de kustburgemeesters om een gemeenschappelijke strategie te zoeken. Dat is onmogelijk, want elke kustgemeente heeft een eigen identiteit. Maar we zijn vooral misleid door virologen en regering. De burgemeesters hadden meer volmachten moeten krijgen. Van meet af aan.”, aldus Dedecker. 

“Het mondmaskerverhaal is het mooiste voorbeeld. Je zou de verantwoordelijken in de bak moeten steken: valse informatie, de bevolking in gevaar brengen, het medisch personeel geen hulp verlenen. (plots kwaad) Wie heeft beslist om die voorraad te vernietigen? Als ik dat vraag aan premier Wilmès, dan weigert ze te antwoorden. Dat takkewijf, ik noem haar heel bewust zo, toont alleen maar minachting voor de Vlamingen. Ik kan daar zó kwaad op worden. De Block is één schuldige. Maar zij zal niet de enige zijn.”

Lees het volledige interview hier.

Lees ook: Jean-Marie Dedecker en Bart Tommelein: “Hoe hard het soms ook botst, wij mogen elkaar” (+)
355 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Volkaerts

  "De lucht in een vliegtuig wordt gefilterd en zou zo steriel zijn als in een operatiekamer." Dat is een fabeltje van een dikbetaalde CEO die aan het hoofd staat van een vliegtuigmaatschappij die met het water aan de lippen staat hoor... Dit fabeltje wordt weerlegd door alle specialisten en virologen. En ja, wat die splitsing van België betreft heeft J-M gelijk, die Walen zien ons echt als de grote vijand heb ik de indruk...

 • Gino Denil

  Inderdaad Joris Peeters. Maar als je dus enkel de oversterfte als criterium neemt zijn we nu nog altijd het land met de meeste doden per 100.000 inwoners. JMD was trouwens bij die eerste die het afdeden als een onschuldig griepje en tegen te strenge maatregelen was. Overigens weet hij best ook dat het de politici zijn die de maatregelen goed keuren en niet de virologen. Vaak zelfs tegen hun advies in.

 • Danny De Graeve

  Daar is ie weer. Achteraf is het altijd gemakkelijk praten.

 • Lisette Theunis

  Ik begrijp de aanbidding voor meeste politici niet J.M. , als je het resultaat van al hun jarenlang hard labeur bekijkt..

 • Louis Heyens

  en wat heeft HIJ gedaan om de coronacrisis te helpen indijken ... Juist, NIKS (allee, jawel hij heeft in zijn kot maandelijks zijn dikke parlementaire vergoeding ontvangen) Bedankt JMD dat ge uwe prietpraat met ons wilt delen (NIET)