Jean-Marie Dedecker beschuldigd van gesjoemel

UNKNOWN
Chris Dobbelaere, een van de vier kandidaat-voorzitters bij Lijst Dedecker, beschuldigt partijkopman Jean-Marie Dedecker van gesjoemel. Volgens Dobbelaere strijkt Dedecker bovenop zijn parlementaire wedde een vergoeding van 55.000 euro op uit de partijkas. Dat zou in strijd zijn met de partijstatuten.

Bovendien zou er volgens Dobbelaere ook geld uit de partijkas naar het verzekeringskantoor van Dedecker gaan. Volgens de LDD-voorzitter is er niets aan de hand. "Ik werk 14 à 16 uur per dag. Voor mij is die vergoeding niet meer dan normaal", luidde zijn reactie in 'Terzake'.

Bij Lijst Dedecker zijn er vier kandidaat-voorzitters. Eén ervan is Chris Dobbelaere, die nu actief is als politiek secretaris van de Oost-Vlaamse afdeling van de partij. Hij beweert in de jaarrekeningen van de vzw achter de partij te hebben gezien dat Jean-Marie Dedecker zich uit de partijkas een extra vergoeding laat uitkeren bovenop zijn parlementaire wedde.

"Enige probleem is Dedecker zelf"
Volgens Dobbelaere bepalen de statuten van de vzw dat bestuurders geen vergoedingen mogen krijgen. Bovendien zou er ook partijgeld gaan naar het verzekeringskantoor van Jean-Marie Dedecker.

"Laat ons hopen dat er op 27 maart (de dag van de voorzittersverkiezingen; nvdr) een einde komt aan dit verhaal, maar het ziet er niet naar uit. Het enige probleem van Lijst Dedecker is mijnheer Dedecker zelf", aldus een snedige Dobbelaere. Kwestie van profileren een 'statement' dat kan tellen...

Nestbevuiler
"Ik sta 100 procent recht in mijn schoenen", reageerde de Dedecker vanavond in TerZake. Hij zegt dat hij de vergoeding van 55.000 euro krijgt als partijvoorzitter, niet als bestuurder van de vzw. Volgens Dedecker is de vergoeding in vergelijking met andere partijvoorzitters ook niet overdreven.

Over het verzekeringskantoor in Oostende zegt Dedecker dat dat ook gebruikt wordt als lokale partijzetel en is het niet meer dan normaal dat bepaalde onkosten voor het gebruik ervan betaald worden door de partij. "Ik sta 100 procent recht in mijn schoenen. Ik heb niks te verbergen. Vandaag is er niks meer gebeurd dan een vogeltje dat in zijn eigen nest schijt", aldus Dedecker.

Wraakroepend
Stef Goris en Lieve Van Ermen, de andere kandidaten voor de voorzittersverkiezingen van Lijst Dedecker reageerden furieus op de verklaringen van Chris Dobbelaere. Ondervoorzitter Goris had het over een "klap in het gezicht van alle partijleden" van een "nestbevuiler". Van Ermen benadrukte dat er geen sprake is van "gesjoemel" en vond de uitlatingen "pijnlijk, dom en dwaas". 

Stef Goris benadrukte dat alle rekeningen van LDD transparant zijn en dat de vergoeding van de voorzitter niet in strijd is met de statuten van de partij. Hij noemde de verklaringen van Dobbelaere op de vooravond van de verkiezingen "wraakroepend" en erkende dit niet verwacht te hebben. Hij sprak de hoop uit dat dit disciplinaire gevolgen zal hebben. Ook Piet Deslé, partijwoordvoerder en voorzitter van de Raad van Gezond Verstand, liet zich in die zin uit.
 
Goris en Van Ermen hoopten ook dat de leden bij de bestuursverkiezingen, die vrijdag om 8 uur starten en tot zaterdagmiddag 13 uur lopen, de verklaringen van Chris Dobbelaere naar hun waarde zullen schatten. (belga/svm/sps)

Chris Dobbelaere laat een bom barsten binnen LDD.
UNKNOWN Chris Dobbelaere laat een bom barsten binnen LDD.