Jean-Luc Crucke (MR) verdedigt Waalse begroting: "Er zijn goede tekorten, net zoals er ook goede cholesterol is"

Jean-Luc Crucke (MR) met minister-president Elio Di Rupo (PS) tijdens de presentatie van de begroting
BELGA Jean-Luc Crucke (MR) met minister-president Elio Di Rupo (PS) tijdens de presentatie van de begroting
Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) heeft op BelRTL de begroting van de Waalse regering verdedigd. Die werd donderdag voorgesteld en gaat in 2020 435 miljoen euro in het rood. Volgens Crucke zijn er wel degelijk "goede" tekorten: "Het is een beetje zoals cholesterol, er is goede en slechte", zegt hij. "Het gaat erom wat beïnvloed wordt", en in het geval van Wallonië zullen het investeringen zijn met twee prioriteiten: "de strijd tegen klimaatverandering en innovatie en technologie".

"Natuurlijk moeten er inspanningen geleverd worden", en het doel is niet om een constant tekort te handhaven, zei de liberaal. Eergisteren had minister-president Elio Di Rupo (PS) het resultaat van het Waalse begrotingsconclaaf al gepresenteerd als "een overgangsbudget dat onze verplichtingen nakomt, inclusief die van een terugkeer naar een evenwicht in 2024".

Die inspanning begint onmiddellijk, zei Jean-Luc Crucke vanochtend. De Waalse regering heeft donderdag ook laten weten dat ze de Europese Unie wil vragen om een flexibiliteitsclausule waarmee ze een reeks investeringen in klimaat en nieuwe technologieën kan "deparametreren". Voor Jean-Luc Crucke lijkt dat vanzelfsprekend. "Als Europa weigert, spreekt het zichzelf tegen", zegt hij. "We gaan federaal een dossier indienen dat bewijst dat we in regel zijn met de richtlijnen van Europa.”
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  zijn uitspraak... goede tekorten vergelijken met goede cholesterol... het ene heeft niks te maken met het andere. Goede tekorten bestaan niet in de financieeele materie, het is altijd negatief. Maar het signaal is gegeven, Wallonie wil gooien met bakken geld, zeker als ze in de regering komen. De staatsschuld en de inflatie krijgen dan weer een flinke injectie.

 • Roger Deprez

  Ze hebben nog nooit een begroting in evenwicht gehad in Wallonië en zoals de kaarten nu liggen zal er ook nooit een komen. De Vlaming zou stilaan moeten inzien waarom de PS nooit de Soc. zekerheid zal loslaten. Wanneer de traditionele Vlaamse partijen het status-quo blijven verdedigen zal er nooit iets veranderen of N-VA en VB zouden de meerderheid in Vlaanderen moeten hebben.

 • Christelle Vandermaelen

  Ze kunnen zo diep gaan als ze willen, t'is toch de vlaming die zal betalen... met dank aan onze trado partijen (cdv,spa&olvd)

 • Danny Gijs

  De Franstalige partijen kunnen in elkaar opgaan. Allemaal vinden ze tekorten positief en belastingen door werkgevers en werknemers zijn doodnormaal. De sociale zekerheid red zichzelf en buiten Wallonië trekken ze zich van niets of iemand iets aan.

 • Lieve Peeters

  Tja, het is maar hoe je het uitlegt. Pessimist ;het glas kan half leeg zijn. Optimist : het glas kan halfvol zijn. De Walen rekenen zich rijk, maar wel op de kap van de Vlamingen !! Zolang de transfers van Vlaanderen naar Wallonië, 16 mlj. blijven bestaan zullen de beleidsmakers in Wallonië geen fundamentele wijzigingen doorvoeren. Het is toch mooi, je buur betaald de huishuur.