Je huis slopen en heropbouwen? Daarvoor kan je binnenkort 7.500 euro krijgen

Vlaamse regering trekt 15 miljoen euro uit voor sloop- en heropbouwpremie

JEW
Wie niet in 1 van de 13 Vlaamse steden woont waar een verlaagd btw-tarief van 6 procent geldt voor het afbreken en heropbouwen van een woning, kan volgend jaar een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Dat meldt Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Bart Tommelein (Open Vld). Het gaat om een forfaitaire premie van 7.500 euro. De Vlaamse regering heeft daarvoor 15 miljoen euro uitgetrokken in 2019.

"Met onze eigen Vlaamse btw-korting geven wij elke Vlaming die een vervallen woning vervangt door een energie-efficiënte nieuwbouw een duwtje in de rug", aldus Tommelein. "Tegelijk verlagen we het energieverbruik in Vlaanderen én verbeteren we de kwaliteit van onze woningen."

Uitbreiding

Wie een woning afbreekt en heropbouwt krijgt in 13 Vlaamse steden een verlaagd btw-tarief van 6 procent in plaats van het gewone tarief van 21 procent. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein had die regeling graag uitgebreid naar het hele Vlaamse gewest, maar de strikte Europese regelgeving laat een dergelijke uitbreiding vandaag niet toe, klinkt het.

Het Vlaamse gebouwenpark is volgens Tommelein relatief oud. Zowat 30 procent van de eengezinswoningen en 15 procent van de appartementen dateren zelfs van voor de Tweede Wereldoorlog.

Aan de premie zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Alleen particulieren die tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 een omgevingsvergunning hebben aangevraagd voor sloop én heropbouw en die geen aanspraak kunnen maken op de zes procent btw, kunnen de premie aanvragen. De premie wordt uitbetaald binnen de drie maanden nadat de sloopwerken zijn vastgesteld.

Getty Images49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Statham

  De aannemers zullen lachen, binnenkort oude koten opkopen voor de grond, en een lekker premietje de zakken in.

 • Marc Statham

  Ze gaan weer met geld beginnen smijten dat er niet is, derest kan er binnenkort weer voor meebetalen, zoals met hun zonnepaneeltjes..

 • Steven Martens

  Graag met terugwerkende kracht dan! Wij hebben een oude woning laten slopen in 2015 om een nieuwe energiezuinige woning te bouwen. Sloop kostte rond de 7000 euro ... hadden we dat geweten!

 • rudy janssens

  1 muur laten staan geeft nog steeds 15% korting op de btw , dit zal nog steeds voordeliger zijn. Dus een dom cadeau maar wie verwacht nu iets beters van die onbekwame politiekers. Eigenlijk moeten we ze aanklagen want 13 gemeenten wel en de rest niet is discriminatie.

 • Frank Van den Bulck

  Belachelijk, daar heb je amper een nieuwe keuken voor !!!