JBC geeft personeel halve dag verlof op Buitenspeeldag: "Kind is koning; alle 130 winkels gaan morgennamiddag dicht"

(Archieffoto)
Laenen (Archieffoto)
Naast Pinksteren en Hemelvaart, is nu ook Buitenspeeldag voor JBC een belangrijke feestdag van het voorjaar geworden. Kinderen zijn koning bij JBC, en net daarom sluit deze Belgische kledingretailer morgen om 12 uur al haar winkels, zodat de winkelmedewerkers en alle klanten met hun kinderen kunnen gaan buitenspelen.

Op Buitenspeeldag gaan tv-zenders voor kinderen op zwart, delen juffen en meesters geen huiswerk uit en gaat er bij JBC geen kledij over de toonbank. Elke medewerker van de modeketen krijgt morgen een extra halve dag verlof cadeau. Om 12 uur sluiten het hoofdkantoor en alle 130 JBC-winkels in België hun deuren en kan Buitenspeeldag officieel beginnen.

Overal in Vlaanderen vinden er in kader van Buitenspeeldag morgen tussen 13u en 17 uur allerlei activiteiten plaats. Het is de bedoeling dat alle medewerkers met hun kinderen, neefjes, nichtjes, buurjongens of -meisjes naar buiten trekken om te ravotten en te sporten.

"We willen dat onze medewerkers tijdens deze feestdag de tijd nemen om te genieten met hun gezin, en richten ons dus niet op de verkoop van kleding", legt CEO Bart Claes uit. "Ons medewerkers-bestand telt veel (jonge) ouders. Door deze vrije namiddag geven we hen een zetje om mee te doen aan Buitenspeeldag."

Kind is koning

De actie van JBC is ongezien in de retailwereld. "Alle winkels laten sluiten is niet niks", zegt Bart Claes. "Het is de eerste keer dat JBC al zijn medewerkers vrijaf geeft op een niet-officiële feestdag. Klant is koning, en bij JBC is dat het kind. Mijn zus Ann en ik vinden het dan ook geweldig als kinderen voluit kind kunnen zijn. En wat is er leuker dan buiten ravotten met je ouders, vriendjes en vriendinnetjes?" aldus Claes. "Vandaar onze boodschap: Kom woensdagnamiddag niet shoppen en neem gerust een dag verlof om gewoon wat met je kinderen te spelen, ook als de rest van de wereld druk bezig is."

JBC is zelf ook een familiebedrijf, met een broer en zus aan het roer. Familie en kinderen staan dus centraal, wat van Buitenspeeldag een echte feestdag maakt voor de modeketen. "Shoppen moet fun zijn. We kleden de winkels leuk aan voor de kinderen en we steken ook fun in onze kinderkleding, zoals een swipe T-shirt met pailletten of een sweater die je zelf kan inkleuren. Onze jaarplanning is ook helemaal afgestemd op kinderen, van paaszoektochten tot het Sinterklaasbezoek."

Geen excuus

Het personeel reageert heel positief op deze nieuwe feestdag. "De reacties gingen verder dan ‘yes, een vrije dag!’ Iedereen is enthousiast over het initiatief en is van plan het kind morgen in zichzelf naar buiten te laten komen", aldus Bart Claes. 

En wat als het pijpenstelen regent op Buitenspeeldag? "Geen probleem: we hebben bij JBC kleding voor alle weersomstandigheden", besluit de CEO. Weer of geen weer; JBC-medewerkers en hun kinderen hebben morgen geen enkel excuus om binnen te blijven.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Davy Ringoet

  Vind dat niet zo een goede zaak eigenlijk. Want wat met personeel dat geen kinderen heeft? Dan zijn zij dus verplicht hun verlof daaraan te spenderen??

 • Michael Aerts

  @ jos denis. Ja, ik herinner me ook de tijd dat onze ouders een halve dag verlof kregen om eens met ons te spelen....

 • Anne Geerts

  Goed zo! Moesten ze meer doen!!

 • Jos Denis

  Waar is de tijd dat we zelf mochten beslissen wanneer we buiten speelden.

 • Klara De Smet

  Tof v JBC, hopelijk krijgt het navolging.