Janssens en Turtelboom scoren bij allochtonen

BELGA
Ruim een derde (36,6 procent) van de Antwerpse kiezers van allochtone origine is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 van plan om op de sp.a van burgemeester Patrick Janssens te stemmen. De N-VA van Bart De Wever kan slechts 9,7 procent bekoren. Dat blijkt uit een exclusieve peiling door de Gazet van Antwerpen, waarvan de resultaten vandaag werden gepubliceerd.

Globaal stemt de allochtone kiezer links. Samen met sp.a kapen Groen! (21,9 procent), PVDA+ (3,8 procent) en Rood! (3,3 procent) bijna tweederde (65,6 procent) van de stemmen weg. Rechts kan de allochtone kiezer maar matig bekoren.

VB populairder dan N-VA

Opmerkelijk is wel dat het Vlaams Belang 12,1 procent van hun stemmen oogst. De N-VA (9,7 procent), Open Vld (8,1 procent) en CD&V (4,5 procent) doen het veel minder goed.
 
Als burgemeester kiest bijna de helft (46 procent) voor Patrick Janssens en 17,5 pct voor Bart De Wever. Meyrem Almaci (Groen!) scoort als enige lijsttrekker van allochtone origine met 5,6 procent een matig resultaat.

Turtelboom
Zeer opvallend: als Annemie Turtelboom (Open Vld) naar Antwerpen verhuist, dan kan ze op liefst 33,8 procent van de belangrijke groep allochtone kiezers rekenen. Daarmee zou ze een kleine aardverschuiving kunnen veroorzaken.
 
De migranten vinden milieu en gezondheid, veiligheid, onderwijs en kinderopvang de belangrijkste thema's. Migratie en integratie zijn voor hen merkwaardig genoeg het minst prioritair. De enquête werd uitgevoerd door Dedicated Research.(mvdb)

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld)
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld)