Jan Peumans neemt niets terug van kritiek op Spanje: "Buitenlandse Zaken heeft mij niets te vertellen"

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).
Photo News Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).
Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans neemt geen woord terug van zijn kritiek aan het adres van Spanje. Hij had die geuit in een brief aan de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement, die momenteel opgesloten zit. Madrid is daarover niet te spreken en vraagt Buitenlandse Zaken de N-VA'er duidelijk te maken dat zijn brief onaanvaardbaar is. Peumans is echter niet onder de indruk. "Buitenlandse Zaken heeft mij niets te vertellen", zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Spanje heeft de Belgische ambassadeur op het matje geroepen omwille van de brief aan Carme Forcadell. Voor Madrid komt die neer op een belediging. Peumans schrijft immers dat "de centrale overheid in Spanje niet in staat is aan de voorwaarden te voldoen om deel uit te maken van een moderne, democratische Europese Unie".

Het zit de N-VA'er nog steeds hoog dat de Spaanse autoriteiten hardhandig hebben opgetreden tegen Catalaanse kiezers tijdens het referendum. "Bovendien ken ik die vrouw heel goed. Die zou geen vlieg kwaad doen. Dat politici in 2018 worden opgesloten, raakt mijn rechtvaardigheidsgevoel en is een democratische rechtsstaat onwaardig. Ik neem hier geen woord van terug", aldus Peumans.

Er is nog geen officieel contact opgenomen met de parlementsvoorzitter. "Ik denk niet dat iemand bij Buitenlandse Zaken mij op de vingers zal tikken. Ik denk dat er dan intern (in België) een diplomatieke rel ontstaat", besluit Peumans.
72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Berckmoes

  Hij zou beter een brief sturen naar zijn voorzitter in verband met het Vlaams belang die zijn ook democratisch verkozen Peumans is een beter weet er dat hij het eerst in België oplos de democratische

 • Jan Van Rompaey

  Dat is geen lafaard zoals Michel !!!

 • ka Van der Linden

  Ben in dit geval zeer fier op Dhr Jan Peumans. Als hij nu nog zijn haat tegen de mensen van het VB opzij zet en daarover eens een moedige uitspraak doet.

 • Jacky GENESSE

  Ik denk dat Peumans nu beter ontslag zou nemen !

 • Peter Nols

  Hoeveel mensen weten nog dat door Peumans de Limburgers al miljoenen uren in de file hebben gestaan. Peumans heeft zich vanuit uiterst groen links opgewerkt tot poenschepper bij uiterst rechts. Toen hij nog groen was heeft hij er voor gezorgd de Limburgse Noord-Zuid verbinding nooit nog kan verwezenlijkt worden. Zijn carrière is er één waarbij verwezenlijkingen totaal niet telden enkel de mislukkingen van zijn tegenstanders en daarbij was hij maar al te graag de helpende hand.