Jan Peumans fluit Bart De Wever terug over Mawda: "Uitspraken waren ongepast"

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans noemt de uitspraken van zijn voorzitter Bart De Wever (N-VA) na het overlijden van peuter Mawda "ongepast".

De ouders van Mawda, het Iraaks-Koerdische meisje (2) dat vorige week bij een achtervolging op de snelweg door een politiekogel om het leven kwam, waren volgens De Wever mee verantwoordelijk voor wat er met hun kind is gebeurd. 

"Iedere ouder heeft een verantwoordelijkheid naar zijn kind toe, maar om zulke woorden te zeggen op dat moment, dat vond ik ongepast", reageerde Jan Peumans bij de start van het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. Op Villa Politica zei de parlementsvoorzitter dat er uitspraken zijn gedaan "die ik nooit zou doen". "Het kan evengoed mijn kleindochter zijn. Op het lijk van een klein kind, dit soort verhalen brengen, tja... Dat is mijn stijl niet, je moet daar heel sereen mee omgaan. Dat heeft mij geraakt."

Peumans pleit voor meer sereniteit in het debat. Hij is de eerste N-VA’er die zich publiek uitspreekt tegen de reactie van De Wever. 

De N-VA-voorzitter zelf toonde zich vorige week verbaasd over de felle kritiek op zijn uitspraken. "Ik zou niet weten wat er polariserend is aan mijn uitspraken. De emoties en sentimenten worden naar mijn mening hier misbruikt voor politieke doeleinden. Het is niet de eerste keer dat de dood van een kind wordt aangehaald om een opengrenzenbeleid te promoten."

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).
BELGA Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).251 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • CHRISTIANA DE GEEST

  Peumans van PVDA naar NVA en na carrière terug naar PVDA??????

 • Jan peeters

  Dave Janssens en Hans Benoit, jullie slaan de nagel op de kop, beter kan het niet gezegd worden.

 • Ronny Ooijen

  Iets wat velen blijkbaar niet weten is dat ook N(V)-A een PR afdeling heeft.Deze bepalen wat de politici mogen (lees moeten) zeggen.Sommige woorden (al zijn het synoniemen) mogen op bepaalde tijdstippen al dan niet gebruikt worden.Ook zij bepalen de tijdstippen dat er info naar buiten wordt gebracht.Verschillende politici gaven hun mening.Wat we er mee opschieten?Helemaal niets.

 • Eddy DESMET

  Jan Peumans moet niet onderdoen voor zijn voorzitter. De hele N-VA is ferm besmet door dit virus ...

 • Ronny Ooijen

  George Haymann,De Wever heeft 4 bezoldigde mandaten.1 daarvan is volksvertegenwoordiger.Een functie die hij niet uitoefent maar waar hij al vele jaren een afgetopt loon van ontvangt.Gratis dus.Ik ken het soort van mensen die dit heel normaal vinden.Verontschuldig me dat ik zelfstandig nadenk.Ik heb namelijk niet de behoefte om graaiers te bejubelen (van welke partij dan ook).