Jan Nolf: van vrederechter tot "gevaar voor justitie"

Jan Nolf
Ere-vrederechter en justitiewatcher Jan Nolf is op de zwarte lijst beland van het Europees Netwerk Hoge Raden van Justitie. Het rapport noemt hem een "gevaar voor justitie". Zijn kritische analyses maken de Belgische Hoge Raad voor Justitie duidelijk nerveus.

Jan Nolf schrijft regelmatig columns om problemen bij justitie aan te kaarten. Maar dat valt niet in goede aarden bij zijn ex-collega's binnen justitie. Het Europese rapport verzamelt 10 voorbeelden die "de onafhankelijkheid van de gerechtelijke macht bedreigen" in Appendix F. Jan Nolf reageert scherp op zijn plaats in de zwarte lijst. "Op die manier wordt kritische analyse en opiniewerk in België op één hoopje gegooid met populistische media, bedreigingen en desinformatie, zoals vooral in vroegere Oostblok-landen voorkwam", zegt hij aan Knack.be.

Tegenstrijdig
Volgens Nolf is het rapport trouwens tegenstrijdig opgesteld. Enerzijds pleit het document voor meer transparantie, externe controle, kwaliteit en dialoog tussen justitie en samenleving. Nochtans wil de ex-vrederechter met zijn analyses het systeem enkel transparanter maken. In andere Europese landen zijn media en politici kop van Jut. In Ierland krijgt de regering bijvoorbeeld het deksel op de neus omdat ze de lonen heeft verminderd.

Twistpunt Belgische Hoge Raad
Jan Nolf denkt dat de plaats in Appendix F het resultaat is van het ongenoegen binnen de Belgische Hoge Raad van Justitie. In zijn columns heeft hij al meermaals de disfuncties van de Hoge Raad aangekaart. Hij noemt het "verontrustend" dat de Belgische HRJ zich via het Europees netwerk uitspreekt. "Het zegt alles over hoe stekelig en allergisch justitie met de media en democratische kritiek omgaat."

Het zegt alles over hoe stekelig en allergisch justitie met de media en democratische kritiek omgaat

Jan NolfReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.